Közélet

Sokba fájt a vizes móka

A rendőrség nem lacafacázik, megmondták: Budapesten nincs fürdőzés a Dunában. Ha valaki nem hiszi, és utánajár, bírságra számíthat. Lett is jó nagy.

Két fiatal péntek este döntött úgy, hogy megmártózik a folyóban, sőt mi több, a fejükbe vették, nemcsak, hogy pancsolnak egyet, egyenesen átúsznak a túlpartra. Az Erzsébet hídnál vettették magukat a habok közé, mondván, jó móka, ráadásul egyiküknek szülinapja is volt. Az ünneplést pedig így akarták megkoronázni.

A békés átúszásból azonban szirénázó rendőrautó lett, nem egy, nem kettő, inkább öt, plusz két mentőautó. Bónuszként becsatlakoztak a vizirendészet emberei is. Az éjszakai örömködés végül sokba került, fejenként ötvenezer forintra bírságolták őket. Egyikük a Hír24-nek elmondta, ők bizony inkább ledolgozzák az összeget. Beszélt arról is, indokolatlannak tartotta, hogy ekkora „fogadóbizottság” várta őket a túlparton. A történtek után a mentősök megvizsgálták mindkettejüket, majd a rendőrök autóba ültették őket, és visszavitték a párost a holmijaikhoz. Mindketten jó úszónak tartják magukat, nem gondolják, hogy bármi bajuk eshetett volna.

Pedig a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság éppen csütörtökön tartott sajtótájékoztatót a témában. Barnácz István megbízott kapitányságvezető arról beszélt, hogy évente csaknem hetven ember hal meg a Dunába és mellékágaiban. Emellett több százan vannak azok, akinek nem sokon múlott az élete. Idén eddig 19-en vesztek a folyóba. Az alezredes a Hír24 kérdésére elmondta: az áldozatok között sok a fiatal felnőtt, ők azok, akik gyakran csoportosan mennek fürdőzni.

Beszélt arról is, hogy a tragédiák okozói mi magunk vagyunk, gondatlanság és felelőtlenség jellemzi a fürdőzőket. A vízbe fulladtakról környezetük úgy tudja, hogy tudnak és rendszeresen szoktak is úszni. A baj mégis partközelben történik. Sokan nem veszik figyelembe, hogy a szabad vizekben úszni korántsem olyan, mint a strandokon vagy az uszodában, hiszen számolni kell az áramlatokkal, hullámzással, víz alatti akadályokkal, vagy más, váratlan helyzetekkel. Szakértők szerint egyébként arról mondható el, hogy tud úszni, aki legalább fél órán keresztül képes fenntartani magát a vízen.

Azokat, akiket az egyenruhások tiltott fürdőzésen kapnak, pénzbírsággal sújtanak. Az összeg ötezer forinttól ötvenezerig terjedhet. A fent említett szabályszegők nem „nem úszták meg” olcsón, esetükben a legmagasabb büntetést szabták ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik