Közélet

Felelőtlen áldozatait szedi a Duna

Idén már 19-en vesztek a folyóba. Többségük állítólag tudott úszni, ez azonban semmit sem jelent.

Bármennyire csábító, igencsak veszélyes, sőt, tilos megmártózni a Dunában. A fővárosban ugyanis nincs kijelölt strand a folyó partján – hangzott el a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság csütörtöki tájékoztatóján.

Barnácz István megbízott kapitányságvezető elmondta: csaknem hetven ember hal meg évente a Dunában és mellékágaiban, emellett több százan vannak azok, akinek nem sokon múlott az élete. Idén eddig 19-en vesztek a folyóba. Az alezredes a Hír24 kérdésére elmondta: az áldozatok között sok a fiatal felnőtt, ők azok, akik gyakran csoportosan mennek fürdőzni.


Fotó: ORFK

Én bizony tudok úszni

A tragédiák okozói mi magunk vagyunk, gondatlanság és felelőtlenség jellemzi a fürdőzőket. A vízbe fulladtakról környezetük úgy tudja, hogy tudnak és rendszeresen szoktak is úszni. Ennek ellenére a baj általában a parttól mindössze 15-20 méterre történik. Emellett veszélyesek még a folyó melletti magas partfalak is, ahonnan könnyen bele lehet esni a vízbe.

Ebből is látszik, hogy a szabad vizekben úszni korántsem olyan, mint a strandokon vagy az uszodában, hiszen számolni kell az áramlatokkal, hullámzással, víz alatti akadályokkal, vagy más, váratlan helyzetekkel. Szakértők szerint egyébként arról mondható el, hogy tud úszni, aki legalább fél órán keresztül képes fenntartani magát a vízen.


Fotó: ORFK

Jótanácsok és süket fülek

Talán elcsépeltnek tűnhetnek az ezerszer hallott intelmek, sokan mégsem fogadják meg ezeket. Például, hogy nem megyünk a vízbe felhevült testtel, teli hassal, fáradtan és kialvatlanul, ittasan, kábultan, és így tovább. Pedig ezek betartásával és némi elővigyázatossággal biztonságosabbá tehető a fürdőzés. Célszerű ellenőrizni egyebek mellett a víz mélységét és a víz alatti akadályokat is, és lehetőség szerint ne egyedül merészkedjünk a vízbe.

Azokat, akiket az egyenruhások tiltott fürdőzésen kapnak, 5000-től 50 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik