Közélet

Veszélyes ragadozót találtak egy Pest megyei patakban

Az Amerikában őshonos aligátorteknős egy példánya legutóbb Debrecenben, egy csatornából került elő. Mindent megtámad, ami mozog.

Az újabb teknőst a Pest megyei Püspökhatvanban, a Galga-patakból fogták ki a múlt héten. A falusiak attól tartanak, több példány is élhet a sekély vízben, ezért a gyerekeket nem engedik a patakhoz, ahol korábban sokat játszottak.

Az Ádám család épp arra készült, hogy a kertben lévő veteményest meglocsolja a patak vizével. A család egyik tagja, egy 17 éves fiú a bokáig érő vízben állt, és a műanyag kannát a vízbe merítette. Egy hatalmas koppanásra lett figyelmes: kiderült, egy tíz kiló körüli teknősbéka akarta megharapni a locsolót. A fiú megijedt, kiugrott a vízből, majd egy merítővel tért vissza. Megpróbálta kiemelni a furcsa állatot, de az pillanatok alatt kiszabadította magát, szétharapdálta a hálót. Végül egy lapáttal tessékelte a partra, azóta is azzal felügyeli, ha kiengedik az udvarra.

A faluban még senki nem látott ehhez hasonló állatot, ezért az interneten próbálták kideríteni, milyen teremtmény is lehet. Kiderült, egy aligátorteknősről van szó, amely a Wikipédia szerint Amerikai Egyesült Államokban, illetve Kanadában őshonos, de betelepítették Kínába, Tajvanra és Japánba is.

Az állat páncélja körülbelül 25-30 centiméteres, kinyújtott nyakával és farkával meghaladja a fél métert. A „falusi sárkány” nem válogatós, gyakorlatilag mindent felfal. Szereti a halakat, a siklókat, de a konyhából megmaradt húscafatokat is megeszi.

Úgy tudni, bűzös ürüléke miatt átmenetileg a disznóólban szállásolták el, most azonban nem tudják, mihez kezdjenek vele. Szeretnének megszabadulni tőle, azon gondolkodnak, felajánlják valamelyik állatkertnek.

Öt évvel ezelőtt egy hasonló állatot fogtak ki Debrecenben, az Acsádi úti csatornából. Az aligátorteknős (Chelydra serpentina) erős felépítésű, félelmetes karmai és kampós álkapcsa van. Általában sekély, édesvízi tavak és lassúfolyású folyók fenekén él. A vízben és a szárazföldön is lassan mozog. Halakat, kisebb teknősöket, békákat, kígyókat, madarakat és vízben élő emlősöket eszik. A Debreceni Állatkertbe szállított hímállat súlya tíz kilogramm volt, az teknős körülbelül 30 éves lehetett akkor.

A nagyméretű páncélos nem fél az embertől, gátlástalanul megtámad bárkit. Erős harapása van, nem érdemes játszani vele: az ember ujjait minden gond nélkül le tudja harapni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik