Közélet

Kifosztották a szentkúti Nagyboldogasszony-templomot

harang (templomharang)
harang (templomharang)

Évente 200 ezren látogatják a szentélyt, most a betörők is elzarándokoltak Szentkútra.

A rendőrség pénteki közleménye szerint péntek reggel vették észre, hogy a Szentkúton lévő templom szabadtéri oltáránál lévő perselyt és a templom bejárati ajtaján lévő vaspántot is felfeszítette valaki. A templomból három aranyozott kehely, valamint egy szintén arannyal futtatott úrmutató is eltűnt. A bűnöző 1 millió forintnyi értéket zsákmányolt.

A rendőrség kéri, hogy aki a bűncselekmény elkövetéséről, illetve a kelyhekről, vagy az úrmutatóról fontos információval rendelkezik, jelentkezzen a bátonyterenyei rendőrségen vagy hívja a 107, vagy 112-es telefonszámokat.

Az ügyben nagyobb értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás miatt nyomoznak.

A Wikipédia szerint a szentkúti Nagyboldogasszony-templom Magyarország római katolikus nemzeti kegyhelyének része. Szentkút határában áll, korábban Basilica Minor rangra emelték. A hagyomány szerint 1091-ben a kunok egy völgybe szorították Szent László királyt. Egy szakadék fölé érve már reménytelennek tűnt a továbbjutás: utolsó lehetőségként lovával átugratott a mélység fölött, a patkószegek nyomán pedig forrásvíz fakadt. XI. Kelemen pápa 1700-ban kivizsgáltatott néhány Szentkúton történt csodás gyógyulást, és azok valódiságát elfogadta. Napjainkban évente körülbelül 200 ezer zarándok látogatja a szentélyt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik