Közélet

Ezernyi eltűnt gyermek nyomában

gyerek (gyerek, )
gyerek (gyerek, )

14 ezer eltűnés csak tavaly. Ők mind gyerekek. A többség intézetből szökött meg, a rekorder 34-szer próbált meg kereket oldani.

2011-ben a rendőrség 17 ezer körözést adott ki eltűnt személyek felkutatására, közülük 14 ezren még kiskorúak. Az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Elemző-Értékelő Főosztályának vezetője szerint bár ez a szám ijesztőnek tűnhet, ebből a 14 ezer elrendelt körözésből már „csak” 67 hatályos, vagyis ennyien vannak azok, akiket a mai napig keresnek.

2010-ben még 12 ezer kiskorút kerestek. Eszerint a számok 2011-ben magasabbak voltak, ám a főosztályvezető szerint ez annak is köszönhető, hogy az érintett intézetek tavaly sokkal hamarabb tettek bejelentést, négy órán belül jelezték, ha nyoma veszett valakinek. A két éve eltűntek többsége egyébként ugyancsak előkerült, tavaly ilyenkor már “csupán 94-ük holléttéről nem tudtak semmit.

Szőgyényi Zoltán elmondta azt is, a keresett gyerekek zöme intézetekből, gyermekotthonokból tűnt el. Szöknek, és rendre vissza is kerülnek. Van, aki kitartóan próbálkozik, a több mint 11 ezer intézetis eltűntből tavaly csaknem kétezren voltak azok, akik nem adták fel egykönnyen. A „csúcstartó” összesen 34-szer próbált búcsút inteni, sikertelenül. A fennmaradó 15 százalék a családját hagyja ott, vagy éppen rokonaival együtt tűnik el, például közösségi szállásokról – hangzott el az ORFK csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A főosztályvezető a Hír24 kérdésére elmondta, az eltűntek többsége barátoknál, ismerősöknél, esetleg hozzátartozóknál próbálja meghúzni magát, hiszen tudja, valahol aludnia kell és élelemre,  pénzre is szüksége lesz. Azokat a helyeket keresik, amelyekhez kötődnek, ahol „gyökereikre” találnak. Érdekesnek mondható, hogy a 14 és 18 év közötti korosztályban inkább a lányok, míg 14 alatt inkább a fiúk döntenek úgy, hogy jobb lesz nekik „odakint”.

Fülöp Valter, a Budapesti-Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főigazgatója szerint azért is fontos minél előbb megtalálni ezeket a gyerekeket, mert a bűnözővé válás már gyermekkorban eldől, az érintettek elkövetővé, és sajnos áldozattá is válhatnak. Mint mondta, éppen ezért a BRFK idén is csatlakozik az Ezer Lámpás Éjszakája elnevezésű kampányhoz.

Tavaly így összesen 28 nyomtalanul eltűnt gyermek képét és adatait nyomták rá tejesdobozokra. Összesen hárommillió termék került így forgalomba. A program eredményes volt, kilencen azóta előkerültek – mondta Kárász Róbert, a rendezvény főszervezője.

A műsorvezető beszélt arról is, hogy a program idén kiegészül az iskolatej akcióval. Vagyis a fotók iskolatejekre is felkerülnek, elérve ezzel a „célirányos közönséget is”, a gyerekeket. Sőt, a tejesdobozok mellett ötmillió, ugyancsak eltűntek képeivel ellátott ásványvizes palack is megtalálható lesz majd a polcokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik