Közélet

Nyomoznak a kolontári porszennyezés miatt

Az eljárás egyelőre ismeretlen tettes ellen folyik.

Nyomozást folytat a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) környezetkárosítás bűntett megalapozott gyanúja miatt a vörösiszap kolontári kiporzása kapcsán, ismeretlen tettes ellen – közölte a szervezet szóvivője szerdán, az MTI információját megerősítve. Bartha László közleménye szerint a nyomozó hatóság eljárása még áprilisban indult, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség feljelentése alapján. Jelenleg a nyomozás lefolytatásához szükséges adatok beszerzését végzik – tette hozzá.

A Veszprémi Bányakapitányság hétfőn határozatban kötelezte a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-t arra, hogy öt napon belül szüntesse meg az üzemeltetésében álló vörösiszap-tározók kiporzását. A hatóság erről a riasztási küszöbértéket lényegesen meghaladó porkoncentráció miatt döntött; az ötnapos határidőt a bányakapitányság az ajkai timföldgyár IX-es és X-es tározójára írta elő.

A zöldhatóság Kolontár külterületén, Lőrintepusztán üzemelő mérőállomása a múlt héten a viharos erejű szél miatt újból extrém magas szállópor-koncentrációt mutatott ki. A tározóktól délre elhelyezett mérőállomáson olyan magas porszennyezettséget mértek, amelynek a rövid idejű hatása is jelentős egészségi kockázatot jelent Nagy Attila, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség levegőtisztaság-védelmi laboratóriumának vezetője szerint.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A gátszakadást követően mintegy 300 hektár termőterületről kellett összegyűjteni a szennyezést, a kármentesítés 800 hektárt érintett. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt – az ügyben folyó büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

Itt kurva világ van

Fuldokolnak az emberek Kolontáron a vörösiszap kiporzása miatt. És nemcsak az udvaron, hanem bent a lakásban is. Íme:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik