Közélet

Robbanás a Mol zalai finomítójában

robbanás_mol(i) (robbanás, mol, finomító, zala, zala, )
robbanás_mol(i) (robbanás, mol, finomító, zala, zala, )

Nem sérült meg senki. Az egyik tartály teteje lerobbant, égett a bitumen.

Robbanás történt pénteken hajnalban a Mol zalaegerszegi olajfinomítójában, és egy tartályban bitumen gyulladt ki – tudatta a Zala megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője.

Wéber Antal közölte: senki sem sérült meg, a lángokat megfékezték, megkezdték a tartály hűtését. A finomító környékén nincs szükség olyan intézkedésre, amely az ott élőket érintené – tette hozzá.


A kigyulladt tartály
Fotó: Varga György/MTI

A detonáció miatt egy ezer köbméteres tartály teteje részben levált, az ott tárolt bitumen meggyulladt. A lángokat a tűzoltók eloltották, a további hűtéshez nitrogént és gőzt juttatnak a nagyjából tíz méter magas tároló belsejébe. A tartály csak részben, mintegy 10 százalékos mértékben volt feltöltve bitumennel – jegyezte meg Wéber Antal.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egységei a legmagasabb riasztási fokozattal vonultak a helyszínre, ahol a helyi  létesítményi tűzoltókkal együtt kezdték meg a beavatkozást.

Az OKF közlése szerint a baleset nem jelent veszélyt a lakosságra, a környezetbe veszélyes anyag nem került ki. A környező tartályok nem sérültek meg, de a beavatkozás ideje alatt ezek állapotát is folyamatosan ellenőrzik. Az Iparbiztonsági Főfelügyelőség teljeskörű vizsgálatot folytat le az üzemzavar miatt. A telephely az iparbiztonsági hatóság felügyelete alá tartozik, más veszélyes üzemekhez hasonlóan ez az üzem is folyamatos ellenőrzés mellett dolgozik. A vonatkozó előírásoknak megfelelően telepített automatikus védelmi rendszerek jól működtek, a keletkezett tüzet gyorsan meg tudták fékezni.

Az MTI tudósítója a helyszínen azt tapasztalta, hogy a finomító a szokásos rendben üzemel, a bejárat környékén a járműforgalmat sem kellett korlátozni. Kívülről is csupán a tartály hűtéséhez használt felszálló gőz látszik, egyéb jele nincs a történteknek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik