Közélet

Hamis mosóporokra csapott le a Piszkos Tizenkettő

Az ellenőrök a békéscsabai piacon kívül három másik településen is akcióztak.

A rajtaütésszerű ellenőrzés sikeres volt, a 34 pénzügyőr és hat adóellenőr 500 tonna ruha mosásához elegendő hamisított mosószert és öblítőt foglalt le. A Piszkos Tizenkettő elnevezésű akció résztvevői egyszerre 12 helyszínen ellenőrizték az árusokat. Az akció központja a békéscsabai piac és környéke volt, de vizsgálódtak Battonya, Méhkerék és Gyula környékén is. A dobozok a gyulai határátkelő raktárába kerültek.

Korábban négy embert helyezett előzetes letartóztatásba a bíróság hasonló bűncselekmény miatt. Akkor még a Vám- és Pénzügyőrség néven működő hatóság emberei bukkantak rá arra az összesen 78 ezer 695 liter hamisítványra, amely több ismert márkájú termék utánzataként került volna piacra. Azok, akik az illegális üzemekben dolgoztak, illetve ott voltak, semmilyen igazolást vagy magyarázatot nem tudtak adni arról, hogyan kerültek oda a később lefoglalt alapanyagok illetve késztermékek. Az ellenőrzés azonban kiderítette, hogy az áru nem a hamisítványokon feltűntetett gyártóktól származik, mivel a termékek és azok összetétele nem azonos az eredeti márkás mosószerekével.

Tavaly nyáron pedig csaknem négyezer flakon márkajelzés nélküli folyékony mosószert találtak Rajkánál. Egy nap alatt az is tisztázódott, hol gyártották az anyagot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik