Közélet

Börtönbe küldik a csecsemőjét magára hagyó nőt

Három és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Nyíregyházi Törvényszék pénteken azt az fiatal nőt, aki titkolt terhességét követően megszülte, majd magára hagyta újszülöttjét.

A vádirat szerint az asszony egy házas férfitól esett teherbe, állapotát azonban környezete elől eltitkolta és nem ment el az orvoshoz sem. Az akkor 20 éves nő 2011. június 20-án hajnalban szülte meg kisfiát családi házuk melléképületében. Az életképes újszülöttet törölközőbe csavarta, majd a családi ház közelében elrejtette és ellátatlanul magára hagyta, a szülésről senkinek sem szólt. A klinikai halál állapotába került csecsemőre aznap reggel a nő testvére talált rá.

Az orvos és a mentők másfél órán át küzdöttek a gyermek életéért, majd a kicsit a nyíregyházi kórházba szállították.
A baba állapota hat-hét nap elteltével rendeződött, maradandó károsodása valószínűleg nem lesz.

Az anyát a bíróság 14. életévét be nem töltött személy elleni emberölési kísérlet miatt három év hat hónap börtönbüntetéssel sújtotta és négy évre eltiltotta a közügyektől. Emellett a nő szülői felügyeleti jogát is megvonták.

A bíróság a büntetés kiszabásakor súlyosító körülményként a hasonló jellegű bűncselekmények elszaporodottságát, nyomatékos enyhítő körülményként pedig az anya őszinte beismerő vallomását, megbánó magatartását és fiatal korát értékelte. Az ítélet nem jogerős.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője pedig felmentésért fellebbezett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik