Közélet

Súlyosabb büntetés a gyerekéheztető szülőknek

Évekre rácsok mögé került az a veszprémi házaspár, amely éheztette és verte öt gyermekét. A legnagyobb jelentette fel őket.

A veszprémi férfi és felesége 2006 és 2010 között folyamatosan rosszul bánt gyermekeivel: éheztették, verték őket. Nyolcéves kislányuk arcát egyszer például forró olajba nyomták, a gyermek sebe az orvosi ellátásnak köszönhetően javult. Anyja nem törődött lánya ápolásával, az iskolában vették észre, hogy sebe elfertőződött, begyulladt, gennyessé vált. A kislány maradandó egészségkárosodást szenvedett, plasztikázni is kellett az arcát.

A gyerekek éveken át alultápláltak voltak, szüleik nem intézték hivatalos ügyeiket, így például ingyenes étkezésüket; a gyerekek állapota rendkívül elhanyagolt volt.

A szülők annak ellenére is mostoha körülmények között tartották gyermekeiket, hogy az iskolából, a gyerekvédelemtől többször is felszólították őket: lássák el a gyermekeiket rendesen. Végül a legnagyobb gyerek – aki ma már nagykorú – kérte saját és testvérei védelembe vételét. A gyerekek állami gondozásba kerültek, a szülők felügyeleti jogát megszüntették.

Az elsőfokú bíróság ítéletét a Dülkné Pintér Zsuzsanna vezette büntetőtanács súlyosította csütörtökön: az apa büntetését két évről három év börtönre, az anyáét másfél év felfüggesztett börtönről két év letöltendő börtönre változtatta, eltiltva őket a közügyektől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik