Közélet

A „három Zuschlag-üggyel felérő” ügy

A rendőrség összesen 14 embert gyanúsított meg 34 bűncselekmény elkövetésével. Az ügy iratait vádemelési javaslattal küldték meg az ügyészségnek.

A nyomozás adatai szerint 143 millió forintnyi uniós pénz tűnt el az Észak-Hevesi Vidék Fejlődéséért Egyesületnél és a Terra Mater Közhasznú Egyesületnél, illetve 58 millió forint megszerzésére tettek kísérletet, egyebebek mellett csalás, hűtlen kezelés, sikkasztás és okirat-hamisítás útján. Politikai nyelven az ügy egyenlő három Zuschlag-üggyel – fogalmazott a Heves Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott csütörtökön Egerben.

Horváth László – aki egyben az egyik feljelentő is – már kapott értesítést a rendőrségtől a nyomozás lezárásáról. A politikus emlékeztetett arra, hogy csaknem két évvel ezelőtt hívták fel a hatóságok figyelmét az egyesületnél tapasztalható visszásságokra. A szervezet vezetői akkor alaptalan politikai támadásnak, a közélet kriminalizálására tett kísérletnek minősítették a megfogalmazott gyanút. Sajnos most kiderült, hogy az megalapozott volt – mondta a kormánymegbízott.

Horváth László az üggyel kapcsolatban korábban úgy vélekedett: politikai ellenőrzés mellett folyt az a tevékenység, amellyel az észak-hevesi LEADER egyesületnél úgy költöttek el a 2010-es választásokat megelőzően csaknem 50 millió forintnyi közpénzt, hogy amögött nem volt valódi teljesítés.

Az ügy kipattanása után 2010 szeptemberében, Egerben tartott sajtótájékoztatóján pedig hangot adott véleményének, miszerint a harminchárom települést tömörítő LEADER közösség bűnszövetkezetben, politikai megrendelésre fizethetett ki el nem végzett munkákért 40 millió forintot. Akkori közlése szerint a gyanút alátámasztja egy hozzá eljuttatott hangfelvétel, amelyen a szervezet egyik munkatársa arra a kérdésre válaszolva, hogy Sós Tamás – a Heves Megyei Közgyűlés korábbi szocialista elnöke, az MSZP Heves megyei elnöke, a térség korábbi országgyűlési képviselője – irányította-e a szervezet vezetőit, azt válaszolja: “egyértelmű”.

.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik