Közélet

A móri gyilkos védője kér járadékot az árváknak

Ma tíz éve, hogy a móri Erste bankban nyolc ember halálával végződött a rablás.

A tragédiában Bakács Attiláné lányát és vejét vesztette el. Az asszony egyedül neveli unokáit. Az idősebb fiú szakmát tanult, hamarosan érettségizik, a kicsi negyedikes. Mindkettő rendőr akar lenni. A nagymama ügyvédje, Lichy József, aki a büntetőügyben Weiszdorn Róbert védője volt. Azt ő is elismeri, hogy furcsa ez a kettősség, de szerinte más volt a bűntető ügy és más a kártérítési. Mielőtt elvállalta ez utóbbit, megkérdezte Weiszdorn Róbertet, aki örült, hogy próbál segíteni a családnak.

Az ügyvéd nagyon sajnálja a gyermekeket, akik szüleik nélkül nőnek fel. Mint a Fejér Megyei Hírlapnak mondta: a család kapott már néhány millió forintot a szülők halála után, de a gyermekeknek vannak nevelési költségeik, és a kártérítésnek létezik egy formája, amit járadék formájában kaphat meg a károsult. Az ügyvéd levélben kereste meg a bankot az életjáradék igényével, de még nem kapott választ.

Bár egyik pénzintézet sem tehet arról, ha rablótámadás éri, de az emberéletek védelmében vannak biztonsági berendezések, amelyek ebben a bankban hiányoztak – tette hozzá. Nem működött a kamera, a belső riasztó, ami visít, és az sem, amely a rendőrséget két és fél percen belül riaszthatta volna. Ez a tény viszont már a bank felelőssége. A bankhoz küldött levélben gyermekenként és havonta 90-90 ezer forintot kér a családnak, visszamenőleg is.


Fotó: Mohai Balázs / MTI

Mint korábban megírtuk, negyven évig rács mögött marad a móri mészárlás miatt Weiszdorn Róbert, a Legfelsőbb Bíróság végzése szerint. A férfit a Fejér Megyei Bíróság életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte azzal a kikötéssel, hogy 30 évnél korábban nem kerülhet feltételesen szabadlábra. A Fővárosi Ítélőtábla másodfokon az egyéb minősítő körülmények mellett megállapította az emberölés előre kiterveltségét is, és ezért 40 évre emelte fel a feltételes szabadulás legkorábbi időpontját.

Ezután Weiszdorn védője azzal az érveléssel fordult a Legfelsőbb Bírósághoz, hogy védencét nem ölési szándék vezette, ő csupán a rablásnál kívánt segédkezni, az előzetes letartóztatásban időközben öngyilkossá lett Nagy Lászlónak. A Legfelsőbb Bíróság nem fogadta el a védői érveket, mert véleménye szerint a rablónak tudnia kellett, hogy mi folyik a bankban, miközben őrt állt az ajtóban.

A magyar kriminalisztika eddigi történetének legkegyetlenebb rablógyilkosságáért elítélt Weiszdorn Róbert jelenleg életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Az esetről utoljára ez év februárjában lehetett hallani, amikor felröppent a hír, hogy védője eljárási problémákra hivatkozva a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordul.

Móron 12 óra 30 perckor a volt bankfiók előtti emlékműnél néma főhajtással emlékezett a polgármester az áldozatokra. Este misét mondanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik