Közélet

Kanyarójárványra figyelmeztetik a magyarokat

A rendőrség szerint különösen a labdarúgó-Európa-bajnokságra Ukrajnába utazók lesznek veszélyben.

Az Országos Rendőr-főkapitányság pénteki közleménye szerint az Országos Epidemiológiai Központ lakossági tájékoztatót adott ki, amelyben az Ukrajnában kialakult kanyarójárványra hívják fel a figyelmet.

Jelenleg a járvány Ukrajna nyugati részét érinti, pont azt, amely Magyarországgal, Lengyelországgal és Szlovákiával határos. A szakemberek szerint a szomszédos országba utazók közül leginkább az Eb-re érkező sportolók és szurkolók lesznek veszélyben, közülük is azok, akik nem védettek a betegséggel szemben.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ azt ajánlja az Ukrajnába utazóknak, hogy a 15 hónaposnál fiatalabb, kanyaró ellen még nem immunizált gyermekekkel ne utazzanak az említett országba. A gyerekek életük első pár hónapjában még természetesen védettek a kór ellen, de ez hat hónapos korukra megszűnik. Amennyiben a csecsemő vagy kisgyerek ukrajnai utazása halaszthatatlan, a szülő kérje ki házi- vagy gyermekorvosa tanácsát.

A felnőttek utazás előtt kérjenek tanácsot például az OEK Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontjában (www.oek.hu). A 42 évnél idősebbeket nem fenyegeti különösebb veszély, ők általában védettek a kanyaróval szemben. Védőoltást azoknak a 34-42 év közötti felnőtteknek ajánlanak, akik csak egyszer kaptak kanyaró elleni oltást és nem estek át a betegségen. A 34 évesnél fiatalabb felnőttek már két védőoltásban részesültek, amely hosszú időre szóló védelmet biztosít, újraoltásra tehát nincs szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik