Közélet

A fiatalok szerint nem éri meg becsületesnek lenni

Bár úgy vélik, fontos dolog a becsület, ám jelenleg nem kifizetődő Magyarországon.

A Transparency International Magyarország és a Kutatópont megjelent közös felméréséből kiderült, hogy a magyar fiatalok 80 százaléka szerint sokkal jobban boldogulnak manapság azok az emberek, akik készek hazudni, csalni, lopni, mint azok, akik becsületesen élik életüket. A 15-29 évesek többnyire elutasítják a korrupciót, azonban a gazdasági kilátástalanság legtöbbször felülírja morális elveiket, így egy jó egyetemre való bejutás, vagy jó állás reménye vonzóbb számukra, mint tisztességesnek maradni.

A megkérdezettek 90 százaléka azt mondja, a korrupció jelen van a politikai életben, 84 szerint a korrupció tapasztalható az üzleti szektorban is. Ez utóbbi szektor megítélése igen rossz, a válaszadók 70 százaléka úgy véli, az üzleti tevékenységek közben a felek gyakran vagy mindig kenőpénzt fizetnek, illetve fogadnak el.
A szektorokat tekintve pedig az államigazgatást, az üzleti szektort és az egészségügyet tartják a legkorruptabbnak. A fiatalok legtöbbször a munkaerőpiacon találkoznak korrupcióval, a válaszadók 39 százaléka találkozott olyan esettel, amikor egy állás megszerzésekor ismerős, barát vagy rokon részesült előnyben a többi jelölttel szemben.

Talán nem meglepő, hogy a harminc év alattiak körében a politikusok rendkívül alacsony népszerűségnek örvendenek: 90 százalékuk úgy gondolja, hogy nem mutatnak jó példát, egyáltalán nem tartják a politikusokat követendő példának. Úgy vélik leginkább a családtól, a barátoktól és a tanároktól számíthatnak jó példamutatásra.

A válaszadók többsége szerint a fiataloknak fontos szerepet kellene játszaniuk a korrupcióellenes küzdelemben de úgy érzik, hogy manapság nem tudnak élni ezzel az eszközzel, mivel senki se veszi őket komolyan. A válaszadók negyede jelentené csak mindössze, ha korrupciós esettel találkozna, mondván a bejelentésnek úgysem lenne hatása, illetve félnek a következményektől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik