Közélet

Befalazva találtak rá a méregdrága Csontváryra

A tolvajok állítólag nem tudták, mekkora érték van a kezükben.

Egy józsefvárosi lakásban befalazva találták meg azt a mintegy negyedmilliárd forintot érő Csontváry-festményt, amelyet több más, tízmilliókat értő alkotással együtt még márciusban loptak el egy budai lakásból. A tolvajok előzetes letartóztatásba kerültek – számolt be a nyomozás eredményeiről a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója hétfői sajtótájékoztatóján.

Fülöp Valter azt mondta, a tolvajok nem voltak tudatában annak, hogy milyen értékes festményeket vittek el, ezért rejtegették az alkotásokat. A legdrágább alkotást, Csontváry Kosztka Tivadar Szerelmesek találkozása című művét az egyik gyanúsított apósának VIII. kerületi, Szigony utcai lakásában egy szekrény mögötti részbe befalazták.

A főkapitány-helyettes a sajtótájékoztató után kérdésre válaszolva közölte, a Csontváry-festményt közvetlenül az egyik tolvaj elfogása után társa megpróbálta elégetni, de a képet és további két alkotást végül sértetlenül foglalták le a rendőrök. Két további, milliókat érő, Szinyei Merse Pál – és Kádár Béla-festményt még keresnek.

 

Az egyik tolvajra egyébként a napokban csaptak le az egyenruhások, a XIII. kerületi Dózsa György úton. A robogón utazó férfit egy kereszteződésben állították meg, majd igazoltatták. Szerencsétlenségére két Mednyánszky festmény a hátizsákjában volt.

Társát a VIII. kerületből állították elő, a gyanúsított kocsiban ült épp.  Kiderítették, az autó amelyben utazott, egy Szigony utcában élő férfié. A rendőrök ezután kutatták át a lakást, és így bukkantak rá a rejtekhelyre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik