Közélet

Ezer esztergominak kellett elhagynia otthonát

Egy százkilós szovjet bombát találtak a Strázsa utcában. A robbanószerkezetet végül elszállították, mert a gyújtószerkezetet nem lehetett kiszerelni belőle.

A veszélyes szerkezetet még csütörtök délután fordította ki a földből egy munkagép. Kiderült, hogy a bombának két gyújtószerkezete volt, de az éjjel csak az egyiket sikerült szétszerelni. A munka megkezdése előtt egy 500 méteres sugarú körben mindenkinek el kellett hagynia az otthonát. A rendelkezés több mint 1000 embert érintett.

Várkonyi Melinda, a HM tűzszerészek szóvivője a Hír24-nek elmondta: a helyszínen tűzoltók, mentők, katasztrófavédők és rendőrök is voltak. Maga a terület kiürítésének megtervezése és kivitelezése is órákba került. Amikor az utolsó ember is elhagyta az otthonát, a tűzszerészek megpróbálták szállíthatóvá tenni a bombatestet – tette hozzá.

A bomba miatt a helyi képviselő-testület félbeszakította munkáját, és összeült a helyi védelmi bizottság. Tétényi Éva független polgármester azt mondta: a Vértes Volántól kértek buszokat a kiköltöztetéshez. A lakókat a közeli iskolákba és közösségi intézményekbe szállították. A bomba hatástalanítása miatt a rendőrök lezárták a kertvárosi körfogalom környékén található 111-es, 117-es és 1117-es utat is.

Várkonyi Melinda péntek délután négy órakor azt mondta: a bomba egyik gyújtószerkezetét nem lehetett kiszerelni, így a bombát nem lehett a helyszínen hatástalanítani. A tűzszerészek rendőri felvezetéssel az egyik közeli homokbányába viszik a mázsás bombát, majd felrobbantják. A környék lakói azonnal visszatérhetnek házaikba, ahogy a veszély elmúlt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik