Közélet

Életfogytiglant kapott a mezőtúri házaspár gyilkosa

A férfi bottal ütlegelte áldozatait, majd egy késsel elvágta a torkukat. Nem kímélte a pár házi kedvencét sem. A mindössze pár hónapos kiskutyának kitörte a nyakát.

A férfit aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés bűntettében, állatkínzás vétségében, kétrendbeli kifosztás bűntettében és lopás vétségében is bűnösnek találta a Debreceni Ítélőtábla, megváltoztatva az első fokon eljáró bíróság döntését.

Mint ismert, a kegyetlen gyilkos 2009 júniusában végzett áldozataival. A férfi több százezer forint tartozást halmozott fel, többektől kölcsön kért és még olyan is akadt, aki helyette vett fel hitelt. A vádlott akkoriban hentesként dolgozott, de jövedelme így nem volt elég, ezért alkalmi munkákat is vállalt.

Édesapja májusban szólt neki, hogy dolgozhatna egy idős mezőtúri házaspárnál, ahol a ház tetőszerkezetét és az ereszcsatornát, illetve a kerítést kell kijavítani. A férfi egyébként ismerte a párt, korábban segédkezett náluk disznóvágásokon, a munkájával a háziak meg voltak elégedve. A vádlott a későbbiekben sokat panaszkodott kenyéradójának, sőt, kölcsön is kért tőle kisebb-nagyobb összegeket. Végül több százezer forint tartozást halmozott fel.

Az idős férfi feljegyezte az összegeket, ám fizetési határidőt nem szabott. A munka közben egyre csúszott, a gyilkos csak ígérgetett, de nem állt neki a kerítésnek. „Hitelezője” az utolsó napokban már igen sűrűn hívogatta, ezért a vádlott megígérte, elmegy hozzá és megcsinálja, amivel megbízták. A sértett azt is közölte vele, hogy kell neki a pénz, ezért a tartozását minél hamarabb adja meg.

A gyilkosság napján a férfi már reggel a pohár fenekére nézett, és még délután is ivott. Közben azon gondolkozott, hogyan kellene előkaparnia a pénzt. Mivel nem volt ötlete, úgy döntött, hogy elmegy az öregekhez és elmondja, nem tud fizetni.

A 79 éves férfi nyitott ajtót. A bácsi ideges volt amiatt, hogy ismét csak hitegették, ráadásul a vádlott további haladékot akart kapni a pénz visszafizetésére. Közölte, már a munkájára sem tart igényt, és kéri vissza a kölcsönadott összeget. A beszélgetést a ház előterében folytatták, az áldozat későbbi gyilkosát „rohadt gazember, aljas bitang”-nak nevezte, hisz nagyon mérges volt, hogy a férfi a munkát sem tudja elvégezni, a tartozását sem tudja megadni, és még ittas is.

Időközben a sértett kiment a házból, ezt kihasználva a vádlott arra kérte a háziasszonyt, hogy a terménydaráló helyiségben lévő szerszámaihoz engedje be, hogy azokat elvihesse. Miután bementek, megjelent a nő férje, és újra szidni kezdte a vádlottat, azt mondta neki, „takarodjon onnan” , és megfenyegette, mindent elmond az édesapjának. Mindeközben a járáshoz használt botjával haragosa hátára ütötte, illetve bökdösni kezdte vele. A támadó ekkor haragra gerjedt.

A vádlott dühében fellökte az idős embert, majd felkapott egy 50-60 centiméter hosszúságú szerszámnyelet, és fejbe verte. Az asszony kiabált, hogy ne bántsa a férjét, ezért őt is ütlegelni kezdte. Ezután a fa nyéldarabbal teljes erejéből felváltva bántalmazta a két földre került idős embert. Az áldozatok fejét legalább 10-15 nagy erejű ütés érte. Miután már mindketten vérző fejjel feküdtek a földön, a gyilkos egy késsel elvágta a torkukat.

A férfi bement a házba, megmosakodott, pénzt, értékeket keresett, átkutatta a házat, a szekrényeket, fiókokat kipakolta. Kutatás közben megzavarta őt az idős pár 4-5 hónapos kutyája. Az eb ugatni kezdett, ez zavarta őt, úgyhogy megfogta a kutyát, majd eltörte a nyakát. Az elpusztult állat testét ezután az ágyra dobta, majd tovább folytatta a keresést, mindeközben végig ivott.

Miután végzett a házban, ismét kocsmázni ment. A véres holmikat is magával vitte, de ez nem szúrta senki szemét, hiszen a férfi hentesként dolgozott. Másnap visszament a házba, hogy ismét szétnézzen, ekkor lopta el az idős ember telefonját. Majd megint inni ment, átöltözött, véres ruháitól pedig megszabadult.

Másnap délután már a rendőrség kereste otthon, közölték vele, hogy a házaspár elhunyt és a rendőrségre idézték. El is ment, de nem mondta el az igazat a tanúkénti kihallgatásán, állította, nem tud semmiről, ezért a hajnali órákban elengedték. Azt hitte, az egyenruhások mindent tudnak, ezért menekülőre fogta. Tíz napig sikerült bujkálnia – tájékoztatta a Hír24-et Koszta János, a Debreceni Ítélőtábla szóvivője.

A férfi tettéért élete végéig rács mögött lesz. Az ítélet szerint a vádlott feltételesen sem bocsátható szabadlábra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik