Közélet

Súlyos bűncselekményekkel gyanúsították meg Martfű jegyzőjét

A nőt többi közt üzletszerűen elkövetett hivatali befolyással üzérkedéssel gyanúsítják.

A nyomozás 2011 januárjában, a Szolnoki Nyomozó Ügyészségen indult, de a hatásköri szabályok változása miatt átkerült a Központi Nyomozó Főügyészségre. A nyomozók kedden előállították és meggyanúsították a jegyzőnőt, közben több helyszínen házkutatást is tartottak.

Az ügyészség tájékoztatása szerint 2011 januárjában az önkormányzat pályázati felhívást tett közzé a Szolnok-Martfű kerékpárút Rákóczifalva-Rákócziújfalu-Martfű közötti szakaszának megépítésére. A pályázat kiírása előtt – még 2010 decemberében – a város jegyzője egy ismerősén keresztül megkeresett egy vállalkozót. Azt kérte tőle, ajánljon neki egy olyan kivitelezőt, aki vállalná, hogy a pályázat pozitív elbírálásához nyújtott támogatásáért cserébe a munkadíj egy részét visszajuttatja neki. Hamarosan jelentkezett is egy cégvezető, aki hajlandóságot mutatott arra, hogy a munkadíj öt százalékát kifizeti.

A jegyző a pénzzel kapcsolatban azt állította, hogy abból neki semmi sem jutna, ugyanis azt a bizottsági tagok – a három érintett település polgármestere – között kell szétosztania. A cégvezető mindezzel kapcsolatban 2 millió forintot adott át a jegyzőnek.

2011 januárjában ugyanezen cégvezető újabb lehetőséget kapott: ekkor a tomajmonostori önkormányzat írt ki pályázatot egy bel- és kültéri csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítésére. A nő azt ajánlotta neki, hogy a kft. ismét pályázzon, a „hátszélért” cserébe 1,5 millió forintot kért és kapott.

Egy harmadik ügy is a nyomozók látókörébe került: a 4-es számú főút Kisújszállást elkerülő szakaszának építését egy konzorcium végezte. Az elkerülő szakasz átadás-átvételi eljárása 2010 decemberében kezdődött. A 2011. február 8. napjára tervezett műszaki átadás előtt pár nappal a jegyző felhívta a cég képviselőjét, és 3 millió forintot kért, hogy rendben menjenek a dolgok. Az ügyészség szerint ennél az ügyletnél nem derült ki, hogy a pénzátadás valóban megtörtént-e, de az biztos, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő szakemberei nem vették át a főutat.

A gyanúsított sem a házkutatással, sem a gyanúsítással szemben nem jelentett be panaszt. Vallomást is tett, amelyben beismerte a terhére rótt bűncselekmények elkövetését. A gyanúsított jelenleg szabadlábon védekezik. Az ügyészség kétrendbeli társtettesként, vesztegetést állítva, valamint gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozójával kapcsolatban, üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedéssel gyanúsította meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik