Közélet

Vége az országos tűzgyújtási tilalomnak

A tűzoltók idén január óta több mint 12 ezer riasztást kaptak szabadtéri tűzesetek miatt.

Az egész országra kiterjedő tilalmat március 11-én, vagyis több mint egy hónapja rendelték el. Ezalatt nem lehetett tüzet rakni az erdőkben és az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belül sem. A Vidékfejlesztési Minisztérium hétfőn úgy határozott, nincs szükség tovább fenntartani a korlátozást hazánk egész területén – tájékoztatta a Hír24-et az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A döntést az indokolja, hogy csökkent az erdőkben és a közúti fásításokban a szabadtéri tüzek száma, emellett az elmúlt napokban jelentős mennyiségű csapadék esett. Ráadásul a meteorológiai előrejelzések alapján sem indokolt már a tilalom érvényben tartása.

Az OKF ugyanakkor figyelmeztet, a tilalom feloldása ellenére az erdőkben ezentúl is csak a kijelölt és kiépített tűzrakó helyeken szabad tüzet gyújtani, azt is csak akkor, ha szélcsend van. Emlékeztetnek arra is, hogy tart még az avar és növényi hulladékok égetésének időszaka, ezért különösen oda kell figyelni az erdőkön kívüli területeken, hiszen a felügyelet nélkül hagyott tűz könnyen továbbterjedhet és életveszélyt jelentő, vagy súlyos kárt okozó tüzek forrásává válhat. A lángokat nem szabad felügyelet nélkül hagyni, távozás után pedig gondoskodni kell annak eloltásáról.

Elmondható, hogy idén az átlagosnál jóval több szabadtéri tűzesethez riasztották a katasztrófavédelem embereit. A tűzoltók január elseje óta több mint 12 ezer káreseményhez vonultak ki legalább 20 ezer járművel. A beavatkozásokban közel 92 ezren vettek részt és összesen 11 ezer órán át dolgoztak. Ez 118 millió forintos pluszkiadást jelentett a katasztrófavédelemnek.

Az országos tűzgyújtási tilalom feloldása ellenére 11 megyében továbbra is érvényben van a tiltás. Ez Borsod-Abaúj Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Bács-Kiskun, Csongrád, Baranya, Somogy, Zala és Veszprém megyét érinti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik