Közélet

Gyilkost lepleztek le a Dunaparton

Több mint százan vettek részt csütörtökön Budapest belvárosában egy fiktív gyilkosság kinyomozásában.

Juj, hát ez nagyon izgi! – kiáltott fel egy tinilány, miután elolvasta a gyilkossági ügy megoldásához szükséges útmutatót. Rajta kívül már vagy százan toporogtak izgatottan az Erzsébet téri Danubius-kút tövében, várva a nyomozás indítását.

A 3-4 fős csapattá alakult hobbidetektíveknek egy kitalált gyilkosság pontos idejét, indítékát és persze elkövetőjét kell kinyomozniuk.

A sztori szerint valaki meggyilkolja a mogorva, magányos, megszállottan lovizós Váli Sándor hídmestert, aki aztán ebbe jól bele is hal. A ki, hol, miért, mikor ölt kérdésekre a válaszok részletei – számok, nevek, szórészletek – egy adott útvonal mentén találhatók. Például a Danubius-kút eredeti helyen történt felállítási évének számjegyeit össze kellett adni, majd elosztani tizenkettővel, így derült fény a gyilkosság órájára. Ezenkívül még hat kérdésre kellett meglelni a választ hasonló módszerrel.


A képre kattintva galéria nyílik!
Fotó: Vanik Zoltán

CSI Budapest

A szervezőket annyira meglepte a közösségi oldalakon hirdetett játékra jelentkezők létszáma, hogy hipp-hopp elfogytak a játékleírások, még egy adagot kellett nyomtatni, annak ellenére, hogy a nyomozókkal együtt az egész eget beborító sötét fellegek is gyorsan gyülekeztek. A nyolcvan csapat végül már csepergő esőben állt neki az ügy kibogozásának.

Volt, aki optikai tuninggal is készült: Ildi nyeles nagyítóval és Sherlock Holmeséra emlékeztető sapkában eredt a gyilkos nyomába. A huszonéves lány azt mondja, nem különösebben rajong a krimikért, ebben a nyomozásban leginkább a közösségi élmény, a város megismerése és a buli miatt vesz részt.

A harmincas Pali egyedül érkezett az alapvetően csapatjátékra, de amikor néhány órával korábban a Facebookon látta az eseményt, arra gondolt, mit veszíthet, ha eljön, csak akad valaki, akivel együtt játszhat. Akadt, így aztán harmadmagával eredt a rejtély nyomába, közben pedig elmesélte, hogy ez az első utcai közösségi esemény, amelyen részt vesz. Tehát ő sem a detektívregények iránti rajongás miatt jött, de annyira megtetszett neki ez a játék, hogy – ha lesz – a következőn is biztos részt vesz.


A képre kattintva galéria nyílik!

A játék a Duna partján ért véget, az Akadémia előtti szakaszon volt elrejtve az utolsó mozaik. A csapatok mindegyike mindössze másfél óra alatt megoldotta az ügyet. Tárgynyeremény nem volt, cserébe viszont a résztvevők nagy mennyiségű közösségi élménnyel térhettek vissza a civil életbe.

Háztáji Derrick

A nyomozósdi egyik ötletgazdája, Gulyás Kis Attila lelkes krimirajongóként évekkel ezelőtt kezdett el rövid bűnügyi történeteket kreálni, amelyeknek a végét, vagyis a megoldást, kezdetben barátaira, később további lelkes krimifalókra bízta. Néhány év alatt annyian lettek, hogy nemrég megrendezték az első krimifalók éjszakáját is, ahol már majd kétszázan gyűltek össze. Évente egyébként 15-20 nyomozós összejövetelt tartanak, mindig más helyszínen, más történettel.

A csütörtöki rejtvények mindegyike viszont valamilyen módon a Dunához kellett hogy kötődjék. A játék ugyanis a „Danube flow – Hív a Duna!”, a folyót népszerűsítő, őszig tartó programsorozat egyik állomása volt. A „Hív a Duna!” szervezőinek célja, hogy az emberek újra birtokba vegyék a város folyóját, ezt pedig játékos, családi programokkal kívánják elérni – nyáron például folyóparti petanque-versenyt is rendeznek.

Ja, igen, a lényeg: Váli Sándort a bukmékere ütötte agyon, tartozás miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik