Közélet

Budaházy feljelentette az ügyészséget

Kényszervallatás és hivatali visszaélés miatt tett feljelentést az ügyészségen Budaházy György ügyvédje. Szikinger István szerint a nyomozóhatóság kényszerrel próbált vallomást kicsikarni a Hunnia-ügy vádlottjaiból.

Családjukkal, gyerekeikkel és egyéb bűncselekmények „rájuk húzásával” is zsarolta az ügyészség és a rendőrség több munkatársa a Hunnia-ügy vádlottjait – egyebek közt ez mondta, illetve üzente Budaházy György. A szélsőséges nézeteiről ismert férfi a Központi Ügyészségi Nyomozóhivatal előtt tartott sajtótájékoztatón, egy népviseletbe öltöztetett bábu nyakára helyezett webkamerán és laptopon keresztül beszélt, mivel lakhelyelhagyási tilalom alatt áll. Egyik vádlott-társa viszont megjelent az eseményen.


Fotók: MTI / Máthé Zoltán

Az elmondottak szerint az ügyészség, a rendőrség és a Nemzeti Nyomozóiroda munkatársai többször próbáltak hamis vallomást kicsikarni a vádlottakból. Ezek – az ügyvéd szerint – mind arra irányultak, hogy társai „feldobják” Budaházyt, vagyis bizonyítékot szolgáltassanak a férfi ellen. Budaházy védője azt mondta: a nyomozók többször is kész vallomásokat tettek védenceik elé, mondván, ha aláírják, azonnal hazamehetnek. Más alkalmakkal, állítólag, a nyomozók azzal zsarolták a gyanúsítottakat, hogy más bűncselekményt, például a Kóka-villa, vagy a Hollán Ernő utcai jegyiroda elleni támadást fogják a nyakukba varrni.
Budaházy és az érintettek szerint a vádlottak minden esetben ellenálltak a nyomozók nyomásának.


A kilencedrendű vádlott Nagy Zoltán beszél Budaházy György ruházata mellett a sajtótájékoztatón

Szikinger István elmondta, kényszervallatásnak nemcsak a fizikai nyomásgyakorlás, illetve tettlegesség minősülhet, hanem a pszichikai presszió is, ez alapján megalapozottnak érzi a feljelentést. A nyomozás megindításáról az ügyészség 30 napon belül dönt. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik