Közélet

Több mint hatvan évig éltek együtt egy szovjet bombával

A veszélyes szerkezet több mint 60 évvel ezelőtt ékelődött a padló betonjába.

Öt házat kellett kiüríteni egy szovjet gyártmányú, világháborús gránát miatt a főváros I. kerületében, az Úri utcában. Várkonyi Melinda kommunikációs tiszt a Hír24-nek elmondta: a veszélyes tárgy az egyik épület felújítása közben, egy első emeleti lakásban került elő. A rendőrök negyed 10-kor az utcát lezárták egy 100 méteres szakaszon, majd megkezdték a környék épületeinek kiürítését. A tűzszerészek negyed 11-kor kezdték meg a munkát.

Amint ezzel végeznek, a tűzszerészek megvizsgálják a gránátot: azt nézik majd, hogy van-e benne gyújtószerkezet. Ha szükséges, akár több épületet is ki fognak üríteni – tette hozzá a kommunikációs tiszt.

A Hír24 értesülése szerint a betonrombolót a második világháborúban dobták le egy szovjet repülőgépről. A padlóba ékelődött, de nem robbant fel, évtizedeken keresztül éltek vele egy lakásban a lakók. Eddig ugyan nem robbant fel, de most ki kell vésni, a mozgásra, rezgésre azonban akár működésbe is léphet.

A kommunikációs tiszt később azt mondta: a tűzszerészek szerint nincs jó állásban a gyújtószerkezet, ezért a helyszínen kell hatástalanítani. Nem sokkal később az Úri utcát mintegy 250 méter hosszan lezárták, és újabb 7 lakóházat ürítettek ki a rendőrök. A tűzszerészek a zárás után folytatták a munkát: kiszerelték belőle a gyújtószerkezetet, majd az egészet a központi gyűjtőbe vitték. A zárást valamivel egy óra előtt oldották fel.

Kisdi Márk Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője a Hír24-nek elmondta: összesen 90 embernek kellett elhagyni az otthonát néhány órára. Akinek nem volt hová mennie, az önkormányzat irodájának autlájában átmenetileg meghúzhatta magát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik