Közélet

Cozma-gyilkosság – Raffael magára vállalt mindent

A férfi azt mondta, egyedül ő a felelős a sportoló haláláért.

Nagyon sajnálom, ami történt, senkinek nem akartam a halálát” – mondta a másodfokú tárgyaláson, hozzátéve: “én vagyok egyedül felelős Marian Cozma haláláért”- mondta az utolsó szó jogán felszólalva Raffael Sándor pénteken a Győri Ítélőtáblán.

Raffael “vallomása” előtt Sztojka Iván ügyvédje a Győri Ítélőtáblán elmondta: védence „ezt a cselekményt nem követhette el, nem volt meg az ő cselekvősége úgy, ahogy az a tényállásban le van írva”, Szikinger István szerint “érdemleges bizonyíték nem szól amellett, hogy ő bármiféle cselekményt elkövetett”. Elmondta, a bántalmazáskor lehetett akarategység a vádlottak között, de semmi sem nem utal arra, hogy ez az emberölés esetében fennállt volna. Szikinger István azt kérte a bíróságtól, mentsék fel Sztojka Ivánt vagy helyezzék hatályon kívül az első fokú döntést.

A védői felszólalások sorát az első fokon társtettesként elkövetett súlyos testi sértés kísérlete miatt 9 éves börtönbüntetésre ítélt Pál Gábor ügyvédje zárta. Lehner Béla azzal érvelve kérte ügyfele büntetésének enyhítését, hogy a férfi a diszkóban kitört verekedéskor ugyan egy székkel valóban rátámadt Marian Cozmára, de nem tudott arról, hogy a sportolót előbb már megszúrták.  Megjegyezte: Pál Gábor egy “ölésre nem alkalmas tárggyal”, egy székkel ütötte kézilabdást, de annak hátán, azaz nem életfontosságú szervén. Így a vádlott legfeljebb súlyos, nem pedig életveszélyt okozó testi sértésben marasztalható el – érvelt az ügyvéd, aki rövidebb tartamú börtönbüntetés kiszabását kérte.

Mészáros Tamás ügyész jelezte: nem kíván válasszal élni az elhangzottakkal kapcsolatban.

A sportoló családja kártérítést követel, a per júniusban kezdődik a Fővárosi Törvényszéken. A hozzátartozók jogi képviselője pénteken az MTI érdeklődésére elmondta: vagyoni kárral kapcsolatos beadványuk még készül, nem vagyon kárigényüket azonban már kidolgozták. Helmeczy László jelezte, az áldozat karrierje felfelé ívelt, világklasszis volt, aki emellett szülei jó gyermeke, egyetlen fia volt.

Mint ismert, Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették.

Az első fokon eljáró Veszprém Megyei Bíróság tavaly júniusban hozott ítéletet. Raffael Sándor első- és Németh Győző másodrendű vádlott életfogytig tartó fegyházbüntetést kapott, legkorábban 30 év múlva szabadulhatnak, míg Sztojka Iván harmadrendű vádlottnak 20 évet kell a nem jogerős ítélet szerint fegyházban töltenie. Németh Balázs tanácsvezető bíró az első-, a másod- és a harmadrendű vádlottat társtettesként, több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérletében, valamint bűnsegédként, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik