Közélet

Milliárdos tb-csalást lepleztek le

Tizennyolc orvos, több asszisztens és patikus ellen javasol vádemelést a Nemzeti Nyomozó Iroda, mert a gyanú szerint fiktív vények felhasználásával több mint egymilliárd forinttal károsították meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat - értesült az MTI Hírcentrum.

A nyomozás során megállapították, hogy az orvosok betegek személyes adataival visszaélve fiktív orvosi vényeket állítottak ki speciális kötszerekre, majd ezt követően gyógyászati segédeszköz-forgalmazó gazdasági társaságok ezeket a vényeket az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál felhasználták, és jogosulatlanul visszaigényeltek több mint egymilliárd forintot – hangzott el az m1 csütörtök esti Híradójában.

Az ügyben szereplő orvosok a gyanú szerint 2008 januárja és 2010 májusa között 1500 ember nevére csaknem húszezer esetben írtak fel speciális, darabonként több tízezer forintba kerülő kötszert. Egy-egy recept felírásáért 25-30 ezer forintot kaptak. Az ügyet a Nemzeti Nyomozó Iroda vádemelési javaslattal átadta az ügyészségnek.

Az ügyben eddig 32 gyanúsítottat hallgattak ki, részben különösen jelentős kárt okozó csalás, részben személyes adattal visszaélés bűntette miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik