Közélet

Jönnek a nagy változások a katasztrófavédelemnél

Az OKF vezetője azt ígéri, az átalakított szervezet eredményesen, sikeresen látja majd el feladatait.

A január elsejével hatályba lépett új katasztrófavédelmi törvény szerint egységes rendszerben, április elsejétől pedig új struktúrában látják el feladataikat az állami irányítás alá került tűzoltóságok – ismertette az átalakítás részleteit budapesti sajtótájékoztatóján Bakondi György.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője beszélt a hivatásos katasztrófavédelmi szervezet és a tűzoltóságok átalakításának legfontosabb részleteiről, így a tűzoltóságok állami irányítás alá vonásáról, a polgári védelem átalakításáról, valamint a szervezet gazdálkodásával kapcsolatos tervekről is. Az altábornagy szerint a szervezet képes lesz feladatainak eredményes és sikeres ellátására.

A sajtótájékoztató után az OKF Mogyoródi úti központjában tartott ünnepi állománygyűlésen Bakondi György főigazgató beiktatta a katasztrófavédelmi kirendeltségek vezetőit és a hivatásos tűzoltóságok parancsnokait.

Sok tűzoltó azonban nem ért egyet a január óta zajló változásokkal. Egyebek mellett azt kifogásolják, hogy már nem tűzoltóként, hanem katasztrófavédelmi szakemberként emlegetik őket. A tűzoltóportálon például ész nélkülinek nevezték a névváltoztatásokat. Ahogy ők fogalmaznak: „A tűzoltóság szót kiirtották.”  Kis-Guczi Péter, a Lánglovagok.hu tűzoltóportál főszerkesztője – aki egykor az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóügyeleteseként dolgozott – a Hír24-nek korábban azt mondta, a sorozatos kommunikációs baklövések, az, ahogy a katasztrófavédelem rátelepedett a tűzoltók népszerűségére, bizonyára egyfajta törést fog okoznia az emberek tűzoltókba vetett bizalmában is.

Az OKF sajtóosztályán akkor azt mondták, a tűzoltók megítélése társadalmilag mindig elismert volt, és ezen egy szervezeti átalakítás sem változtat.

Az események kapcsán egyébként múlt pénteken megjelent egy nyílt levél is, melyet Kiss József, a Fővárosi Tűzoltóság Szakszervezetének elnöke írta alá. A címzett Pintér Sándor belügyminiszter volt. A szakszervezet kritizálja egyebek mellett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által januárban megkezdett átszervezést, a feladatracionalizálást és szervezetkorszerűsítést is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik