Közélet

Bíróság előtt az Eclipse-ügy

A Fővárosi Törvényszék kedden kezdi tárgyalni a pert.

A főügyészség 12 embert vádol folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett adócsalással, magánokirat-hamisítással és más bűncselekményekkel. Az Eclipse Zrt. 2005 szeptembere és 2009 januárja között több nagy értékű, informatikai közbeszerzési pályázaton nyert (ezek egyike volt az eredetiségvizsgálat informatikai rendszerének kidolgozása). A 12 vádlott (köztük a cég vezérkara) 2007-től az árbevétel után fizetendő általános forgalmi adót fiktív alvállalkozói szerződésekkel faragta le.

A vámnyomozók az Eclipse Zrt.-nél csaknem nyolcmilliárd forintnyi, könyvelt fiktív számlát foglaltak le. Ezekkel a cég vezetői 1,4 milliárd forint kárt okozhattak az államnak. Az ügyben korábban a belügyminiszter is megszólalt, mivel lánya is a cégnél dolgozott. Pintér Sándor tavaly nyáron a Figyelő című hetilapnak “kirakatügynek” nevezte a nyomozást. Mint mondta: Pintér Hajnalka 2007-ben “csak megbízható, feddhetetlen cégnél” akart elhelyezkedni, ezért választotta “a Nemzetbiztonsági Hivatal által bevizsgált” Eclipse-et. “Ha a lányom nem dolgozott volna ott, ha Eiselt György (a Pintér-féle Belügyminisztérium azóta lemondott helyettes államtitkára) nem dolgozott volna ott, akkor ez egy sima adócsalási ügy lett volna” – tette hozzá.

Eiselt György később felajánlotta lemondását, miután a Nemzeti Közlekedési Hatóság főigazgatójaként egy luxusautót kapott használatra a cégtől. A Hír24 értesülése szerint egyébként januárban egy házilag készített robbanószerkezet robbantottak egy férfi garázsának ajtaján. A tulajdonos egykor az Eclipse Zrt. informatikusaként dolgozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik