Közélet

Életfogytiglant kapott a szombathelyi anyagyilkos

Élete végéig fegyházban kell maradnia annak a 26 éves férfinek, akit előre kitervelten, több emberen, aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésben mondott ki bűnösnek pénteken első fokon a Szombathelyi Törvényszék.

A fiatal férfi 2006-ban több tucat késszúrással megölt egy idős bolttulajdonost, majd tavaly, szintén brutálisan, édesanyjával is végzett.

Mindkét esetben a pénzszerzés, a nyereségvágy volt tettének mozgatórugója, a gyilkosságokat pedig olyan kegyetlenséggel hajtotta végre, hogy a bíróság szerint csak a legsúlyosabb büntetést lehetett rá kiróni, és feltételesen sem helyezhető szabadlábra.

Az első gyilkosság elkövetésekor a férfi hátulról támadt egy garázsbolt 70 éves tulajdonosára, és 57 késszúrással ölte meg, hogy megszerezze 30 ezer forintját.

A második esetben alvó édesanyját, aki egész életében eltartotta a munkahellyel és jövedelemmel nem rendelkező férfit, azért ölte meg 37 késszúrással, hogy megszerezze az asszony előző nap felvett 90 ezer forintnyi fizetését. A pénzből aztán Szlovákiába utazott a férfi, és egy hetet töltött interneten megismert barátnőjénél.

A férfi azt tervezte, hogy hazaérkezése után öngyilkos lesz. Budapesten egy panzióban kibérelt egy szobát és felvágta az ereit. Akkor ejtett súlyosabb sebet magán, amikor a kommandósok rátörték az ajtót, és el akarták fogni.

A bíróság nem jogerős ítélete szerint a férfi bűnösségét egyértelmű bizonyítékok támasztják alá. A nyomozati szakban részletes beismerő vallomást tett, és noha később azt visszavonta, olyan részleteket mondott el, amelyeket csak a tettes ismerhetett.

A bíró súlyosbító körülményként vette figyelembe, hogy tettét a férfi alvó édesanyja sérelmére követte el.

A bíróság a vádlottat mellékbüntetésül tíz évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, és kötelezte több mint egymillió forint bűnügyi költség megtérítésére is.

A vádlott és védője a tényállás téves megállapítása miatt felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett, az ügyész tudomásul vette az ítéletet. Az ügy iratait a Győri Ítélőtáblához terjesztik fel, az ítélet nem jogerős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik