Közélet

571 milliós biztosítási csalás – még körözik a férfit

A férfi és társai törött kocsikkal játszották el, hogy baleset történt. Negyvenkét megrendezett karambol után 422 millió forintot vettek fel, a többi pénzt a biztosítók visszatartották, mert gyanút fogtak.

A Nemzeti Nyomozó Iroda két biztosítótársaság sérelmére bűnszövetségben, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett csalás miatt nyomozott egy férfi és száznál is több társa ellen. A rendőri munka most vádemelési javaslattal véget ért.

A csalók 2004-ben kezdték a munkát, miután baleseti kárügyintézőként helyezkedtek el. A férfi egy nővel összejátszva, embereket vett rá arra, hogy segítsenek nekik, játsszák el, hogy balesetet szenvedtek és megsérültek. Kocsikat vettek a jelenetekhez, közben pedig két biztosítónál is új kötelező felelősségbiztosítást kötöttek. A biztosításokat az utasokra is kiterjesztették.

A férfinek rokonai, ismerősei segítettek: Budapest elhagyatott részein állították be a helyszíneket. Vagy szándékosan az út mellett álló fának, oszlopnak ütköztek, vagy két autó összeütközését játszották el. Arra azért mindig ügyeltek, hogy valójában senki se sérüljön meg.

Az érintett biztosítótársaságoknál a nő intézte az iratokat. Hamis orvosi igazolásokat készítettek, ambuláns lapokat, kereseti igazolásokat gyártottak. A maradandó sérülésekért milliókat kasszíroztak, volt eset, hogy több mint 10 millió forintot. A balestben részt vevők általában 100-400 ezer forintot kaptak, de volt, aki egy fillért sem.

A 42 megrendezett balesetből 370 milliót vettek fel személyi sérülések miatt, a gépjárműkárok rendezésére több mint 51 milliót. Folyamatban volt még összesen 150 millió forint kifizetése, de ezt a biztosítók visszatartották, miután gyanút fogtak és feljelentést tettek.

Az ügynek 112 gyanúsítottja van, csalás, magánokirat-hamisítás miatt kell felelniük. Ketten időközben meghaltak, ellenük értelemszerűen megszűnt a nyomozás. A főszervezőt még keresik, elfogatóparancs van érvényben ellene.

A nyomozás közben felmerült a gyanú, hogy rendőrök is segíthettek a helyszínelésekben, de erre bizonyítékok nem voltak, így megszüntették ellenük a nyomozást. Az ügyben 12 ezer oldalnyi nyomozati irat készült, melyet a Fővárosi Főügyészségre küldenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik