Közélet

Több száz év a magyar maffia tagjaira

Nem változtattak másodfokon a büntetéseken.

Egyes cselekményeket átminősített, de a büntetési tételeken nem változtatott csütörtökön kihirdetett, jogerős ítéletében a diósdi maffiaperben eljáró Győri Ítélőtábla. Az indokoláskor Kovács Tamás bíró – emlékeztetve arra, hogy több védő is kifogásolta a nyomozás és az elsőfokú eljárás néhány mozzanatát – azt mondta: az általa vezetett tanács a két szakasz egyikében sem bukkant olyan eljárási szabálytalanságra, amelyet utóbb ne hoztak volna helyre.

A pernek, amely különösen nagy értékre, bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmények miatt indult, első fokon 41, a fellebbviteli szakban 33 vádlottja volt. A Pest Megyei Bíróság 2010. június 1-jén első fokon egy vádlottat életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt, hárman 20 év fegyházbüntetést kaptak, több vádlottra 1 év és 18 év közötti szabadságvesztést róttak ki, míg a bűnszervezet irányításával vádolt testvérpárt, Szabó Istvánt és Miklóst egyaránt 18 és fél év fegyházzal sújtották.

A Koszi-klán számlájára írható a diósdi kettős gyilkosságon kívül leszámolás, bandaháború, bankrablás és olajlopás. A két éve kezdődött maffiaper elsőrendű vádlottját előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberöléssel vádolták. Azért nem kértek rá életfogytig tartó szabadságvesztést, mert a bűnszervezet ügyeit jórészt az ő vádalkuja segítségével sikerült felgöngyölíteni. Az utóbbi évek legnagyobb hazai bűnszervezetének negyven vádlottját előzőleg összesen csaknem 260 évre ítélték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik