Közélet

Mégsem olyan rosszak a Jó Fiúk?

Csak a személyi igazolványuk nem volt náluk, amikor a rendőrök igazoltatták őket. Csak fekete autójuk ablaka volt szabálytalanul fóliázva. A rendőrség nem tájékoztat, de a Hír24 igyekszik kideríteni az igazságot.

Március 10-én éjjel állították elő a Józsefváros önkormányzata által létrehozott Jó Fiúk Biztonsági Szolgálat tagjait. A rendőrök azért állították meg őket, mert a terepjáró szélvédője le volt sötétítve. Igazoltatni akarták őket, de az autóban ülő hét férfi közül háromnál nem volt személyigazolvány. Előállították őket, de a rokonok, ismerősök és barátok bevitték a rendőrségre a szükséges iratokat – mondta a Hír24-nek Keleti Andrea, az önkormányzat szóvivője. Hozzátette, hogy fel sem merült annak gyanúja, hogy a biztonsági szolgálat tagjai kábítószert vagy alkoholt fogyasztottak volna szolgálatban, vagy az autójukban veszélyes eszközöket találtak volna. A szabálytalanul lesötétített szélvédő miatt közlekedési szabálysértési eljárás indult.

A VIII. kerületi önkormányzat október végén döntött arról, hogy a kerület biztonságának növelése érdekében létrehoz egy civilekből álló csapatot. A terepjárókkal közlekedő, fekete ruhát és bakancsot viselő józsefvárosi Jófiúk célja, hogy visszaszorítsák a közterületi bűnözést, elsősorban a drogozást, a prostitúciót, és a rablásokat. A csapatban ex-rendőrök és romák is helyet kaptak. A biztonsági szolgálat tagjai nem intézkedhetnek, csupán jelzik a rendőrségnek vagy a közterület-felügyeletnek, ha szabálysértést tapasztalnak. Például, ha valaki összevizeli az utcát, bájait kínálgatja vagy szemetel. Mielőtt a hatóságokhoz fordulnának, figyelmeztetik a renitenseket.

A sosinet.hu azt írja, hogy a 16 fős brigád létrehozását a józsefvárosiak vegyes érzelmekkel fogadták. Sokaknak nem tetszik, hogy az őrző-védők fekete ruhában és fekete autóval járőröznek.

A Hír24 információi szerint a csapat többször lépett túl a hatáskörén: egyebek mellett ruházatot vizsgáltak át, amelyet – tekintve, hogy nem hivatalos személyek – nem tehettek volna meg, ez pedig zaklatásnak is minősülhet. Megtudtuk azt is, hogy kocsijukban több közbiztonságra különösen veszélyes eszközt is találtak, például tonfát és viperát.

Ezeket az információkat a szóvivő határozottan cáfolta, a rendőrség pedig az önkormányzathoz irányította szerkesztőségünket kérdéseinkkel.

A 16 Jó Fiú évi 40-50 millió forintjába kerül az önkormányzatnak. Kocsis Máté fideszes polgármester kihangsúlyozta, hogy ő, mint az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának az elnöke nem engedné, hogy bármilyen, nem a rendőrséghez tartozó erőszakszervezet működjön a kerületében. Az önkormányzat egyébként a kerületi rendőrkapitányságot tavaly 70 millió forinttal támogatta, a rendőrök lakáshoz jutására és a térfigyelő-kamerarendszer működtetésére további 210 millió forintot áldozott – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik