Közélet

Rendőrség előtt a Jófiúk

A VIII. kerület biztonsági szolgálatának tagjairól kiderült, mégsem kimondottan jó fiúk. Ügyükben a rendőrség vizsgálódik, egyikük ellen kábítószerrel való visszaélés miatt tettek feljelentést.

A VIII. kerületi önkormányzat október végén döntött arról, hogy a kerület biztonságának növelése érdekében létrehoz egy civilekből álló csapatot. A terepjárókkal közlekedő, fekete ruhát és bakancsot viselő józsefvárosi Jófiúk célja, hogy visszaszorítsák a közterületi bűnözést, elsősorban a drogozást, a prostitúciót, és a rablást.A csapatban ex-rendőrök és romák is helyet kaptak. A szolgálat munkájáról január végén a TV2 Naplója részletesen beszámolt. A riportból kiderül, a társaság tagjai a hagyományos bűnüldözési technikák mellett alkalmaznak néhány bűnözői módszert is. A Hír24 információi szerint a társaság néhány tagja „intézkedés közben” esetenként elvetette a sulykot, és emiatt meggyűlt a baja a rendőrséggel. Úgy tudni, másfél hete közülük többeket is bevittek az egyenruhások. Ügyükben vizsgálat indult.

A Hír24 úgy tudja, az egyik „jófiú” megbukott a vizeletvizsgálaton, a teszt kábítószert mutatott ki szervezetében. Ellene kábítószerrel való visszaélés miatt tettek feljelentést. Értesüléseink szerint a csapat három tagja büntetett előéletű, egyikük pedig összefüggésbe hozható egy ismert alvilági figurával, akinek az ügyét már a bíróság tárgyalja. Arról, hogy a Jófiúk egy része nem is olyan jó fiú, hétfőn a hvg.hu is beszámolt.

A Hír24 információi szerint a csapat többször lépett túl a hatáskörén: egyebek mellett ruházatot vizsgáltak át, amelyet – tekintve, hogy nem hivatalos személyek – nem tehettek volna meg, ez pedig zaklatásnak is minősülhet. Emiatt szintén feljelentést tettek ellenük. Megtudtuk azt is, hogy kocsijukban több közbiztonságra különösen veszélyes eszközt is találtak, például tonfát és viperát.

A napokban kerestük a rendőrséget is az ügyben, de egyelőre nem érkezett válasz. Kérdéseinket az önkormányzatnak is feltettük. A sajtóosztályon arról tájékoztattak, hogy ha érkezett is panasz ellenük, az mindössze azért történhetett, mert a „Jófiúk” által használt kocsikra túl sötét fólia került. Ezt a szabálysértést elismerték, ám hangsúlyozták: más ügyben a kerület jófiúi nem érintettek. Csütörtökön Józsefváros polgármesterével beszéltük. Kocsis Máté azt mondta, nincs információja arról, hogy a Jófiúk kapcsán vizsgálat folyna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik