Közélet

Néhány tízezerért öltek a csepeli sorozatgyilkosok

Élve elásott áldozat, holttestek az erdőben, rablás – a csepeli hajléktalanok saját társaikkal végeztek. A nyomozás jelenlegi állása szerint a banda azért ölt, mert a közös „keresetükön” nem tudtak megegyezni.

Az NNI még tavaly tavasszal kapta az információt, hogy a csepeli erőben él egy hajléktalanokból álló bűnbanda. A társaság sorozatosan követett el bűncselekményeket, az áldozataikat általában „saját köreikből” választották, vagyis ők is hajléktalanok voltak, de raboltak már ki boltokat, vendéglátóhelyeket is. Az ügyben nyomozás indult, a rendőrök három embert elfogtak.

Később kiderült, a csapat egyes tagjai sokkal súlyosabb bűncselekményekkel is összefüggésbe hozhatók. Augusztus elején történt ugyanis, hogy egy erdélyi fiatalembert egy előre megásott gödörbe kényszerítettek és bántalmazták. A férfinak sikerült megszöknie. Ezután indult el az „eseménysorozat”. Alig telt el pár nap, újabb három ember kezén kattant a bilincs, köztük egy szerb férfién. Korábbi sajtóhírek szerint a férfit rablások és háborús bűnök miatt már a horvát hatóságok is keresték. Ám ezt a mai napig hivatalosan nem erősítették meg.

Volt, akinek nem volt ilyen „szerencséje”, a csepeli eperföldön a rendőrök négy holttestet találtak. A tetemekhez az erdélyi fiatalember segítségével jutottak el a nyomozók. Az áldozatok nem egy időben haltak meg, egy-négy hete lehettek már a földben. Többen arról cikkeztek, hogy mindannyiukat élve ásták el. A gyilkosságok elkövetésével hivatalosan akkor még senkit sem gyanúsítottak meg, azóta már több emberen elkövetett emberölés miatt folyik a nyomozás.

A Nemzeti Nyomozó Iroda hétfőn, sajtótájékoztatón számolt be az ügy fejleményeiről. A csapat „vezéréről” kiderült, tíz éve él már az országban, ebből 5-6 évet pedig Budapesten és környékén töltött, beépülve a csepeli erdőben élő hajléktalankolóniába, melynek tagjai sajátos életvitelt folytattak. A férfinak sikerült beilleszkednie, de ezért mindent meg is tett. Igyekezett elérni, hogy az ott élő emberek függjenek tőle.

Deme Tamás életvédelmi osztályvezető elmondta, gyanúsítottak és áldozatok egy körben mozogtak, részben alkalmi munkákat vállaltak, részben pedig kisebb bűncselekményeket követtek el, 10-20 ezer forintnál többet azonban rendszerint nem kerestek. A Nemzeti Nyomozó Iroda szerint a társaság gyakran nem tudott megegyezni, hogyan osszák el a pénzt. A csapat egy része ekkor döntött úgy, hogy gyilkossággal oldja meg a „problémát”. Jelenleg a szerb férfi bűnlajstroma a leghosszabb: őt azzal gyanúsítják, hogy részt vett öt ember megölésében, egy gyilkossági kísérletben, valamint egy fegyveres rablásban.

Az NNI szerint a gyanúsítottak vallomást tettek, a banda egy része pedig kifejezetten együttműködő a remndőrséggel. Ennek ellenére egy holttestet még mindig keresnek, egy diósdi férfiét, akivel ugyancsak kegyetlenül végeztek. A nyomozás alatt azonban fény derült egy újabb bűncselekményre, amely szintén a társaság számlájára írható. Az áldozat egy ismerősük, egy kecskeméti férfi. Őt nem ölték meg, de megkötözték, kirabolták és a csepeli eperföldre vitték, majd magára hagyták.

A nyomozás még tart, de a rendőrség szerint nincs az ügynek olyan elkövetője, aki eddig ne került volna a látókörükbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik