Közélet

Lángokba borult az ország szombaton

A tűzgyújtási tilalom már egy hete életbe lépett, de a tűzesetek száma a katasztrófavédelem szerint egyre csak nő.

A csütörtök óta eltelt három napban a riasztások száma elérte az 1400-at és több olyan tűz is volt, amely több mint száz hektáron pusztított, vagy a közúti és vasúti közlekedésben okozott fennakadást. Néhány megyében emiatt szabadnapos tűzoltókat kellett berendelni. Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyében 46-46 fővel erősítették meg szolgálatban lévő állományt,  Szabolcsban további egy, Szolnokon nyolc tűzoltót hívtak be dolgozni.

Csak szombaton a tűzoltók összesen 830 helyre vonultak, ezen a napon a katasztrófavédelem készenléti szolgálataiban országszerte több mint kétezer hivatásos tűzoltó volt készenlétben.Szombat délután például a Budapesti Operettszínházban előadás közben meggyulladt a függöny.  A lángokat még a tűzoltók kiérkezése előtt sikerült megfékeznie a tűzoltóknak. Míg az átvizsgálás tartott, a nézőknek és személyzetnek, vagyis csaknem kilencszáz embernek kellett elhagynia az épületet. A tűzben senki sem sérült meg, az ügyben tűzvizsgálati eljárás indult.

Miskolcon is akadt dolguka tűzoltóknak, a Kánás-dűlőn kilenc hétvégi ház és kétszáz hektáron erdő aljnövényzete égett. Szerencsére itt sem esett baja senkinek. Herceghalmon pedig a rendőrség kérésére egy családi házhoz vonultak az egységek. A helyszínen szénmonoxid mérgezés miatt ketten haltak meg, egy felnőtt és egy gyermek. Egy másik gyereket a mentők eszméletlen állapotban szállítottak kórházba – tájékoztatta a Hír24-et az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Mint ismert, hétfő óta országos tűzgyújtási tilalom van érvényben, vagyis az erdőkben és az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belül tilos tüzet gyújtani. A rendelkezés kiterjed a felsorolt területeken lévő kijelölt tűzrakó helyekre, a közút és vasút menti fásításokra, valamint a parlag- és gazégetésre is. Aki a tilalmat megszegi, erdővédelmi bírsággal sújtható. Ez az összeg elérheti akár a hárommillió forintot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik