Közélet

Gárdistákat avatnak Budapesten – a rendőrség készül

A rendőrség szerint a fekete ruhások a rendezvényt „ a törvényes demonstráció lehetőségével visszaélve kívánják megtartani”.

A szervezet öt éve tűnt fel a színen, azóta jogerősen feloszlatták, és már átesett pár névváltoztatáson. Volt már Magyar Gárda, Új Magyar Gárda, Magyar Nemzeti Gárda is.  Feloszlatásáig csak a fővárosban több ezer tagot avattak. A gárdisták kontroll alatt tartását a rendőrség komolyan veszi, 2009 november vége óta pénzbírság jár annak, aki nyilvános rendezvényen gárda-egyenruhát visel, vagy olyan ruhában jelenik meg, amelyen felismerhetők az eredeti öltözet jellegzetes tulajdonságai. Ez azonban sokakat nem zavar. A Jobbik március 15-i ünnepségén többen is felhúzták az „oroszlános” uniformist.

 

A gárdaavatás szombaton, 10 órakor kezdődik a Hősök terén. A rendezvényt egy magánszemély jelentette be – tájékoztatta a Hír24-et a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A rendőrség kiemelt figyelmet fordít az eseményre, állítják, mindent megtesznek, hogy ne történhessen szabálysértés. Amennyiben ilyet észlelnek, ígérik: határozottan fel fognak lépni.

„Amennyiben jogsértő cselekmény elkövetését vagy arra való felhívást észlel, mások jogainak és szabadságának sérelmét tapasztalja, illetve a rendezvényen a résztvevők fegyveresen, illetőleg felfegyverkezve jelennek meg, úgy a rendezvényt feloszlatja – fogalmaznak a közleményben. A BRFK hangsúlyozza, a törvényi szabályozás nem biztosít mérlegelési lehetőséget, egyértelműen fogalmaz: a rendőrségnek fel kell oszlatnia azt a rendezvényt, amelyen az előzőekben felsoroltak valamelyike történik.

A Gárda Szövetség tájékoztatójában az áll, szombaton az 1848-as forradalom és szabadságharc kitörésére emlékeznek, majd a gárdisták déli 12 órakor ünnepélyes esküt tesznek a Hősök terén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik