Közélet

Egyre több a szabadtéri tűzeset

Mivel egyre több a riasztás, érvényben marad az országos tűzgyújtási tilalom.

A hosszú hétvége első napján, március 15-én ismét országszerte nőtt a szabadtéri tüzek száma. A kellemes időjárás miatt sokan döntenek szabadtéri programok mellett és a tiltás ellenére sok helyen gyújtanak tüzet kertekben, erdőkben és mezőgazdasági területeken. Csütörtökön a szabadtéri tűzesetek száma elérte a négyszázat az országban.

A katasztrófavédelem ismét szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy jelenleg is országos tűzgyújtási tilalom van érvényben. Az intézkedést hétfőn rendelték el, azóta az erdőkben és az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belül tilos tüzet gyújtani. A tilalom kiterjed a felsorolt területeken lévő kijelölt tűzrakó helyekre, a közút és vasút menti fásításokra, valamint a parlag- és gazégetésre is.

Aki a tilalmat megszegi, erdővédelmi bírsággal sújtható. Ez az összeg százezertől hárommillió forintig terjedhet.

Az OKF arra kér mindenkit, kövessék figyelemmel a hatóságok és az önkormányzatok tájékoztatóit. A közúton és vasúton utazók égő cigarettacsikket és dohányneműt ne dobjanak ki a jármű ablakán, mert a kiszáradt árokparton, vasúti töltések mellett keletkező tüzek nemcsak az utazókra jelentenek veszélyt, hanem az erdőkre és mezőgazdasági területekre is.

Amennyiben mégis tűz keletkezik, az első és legfontosabb feladat a kezdeti “kis tüzek” eloltásán túl az, hogy arról haladéktalanul értesíteni kell az illetékes tűzoltóságot és a terület tulajdonosát.

 

A tűzoltók Sárkeresztúr és Káloz között jelenleg is küzdenek az oltással. A nádas ég, méghozzá elég nagy területen, így a legmagasabb, ötös fokozatú riasztást rendelték el. A helyszínen több megye tűzoltói dolgoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik