Közélet

Külföldi vadászokkal lövették a hormonkezelt szarvasbikákat

A jogszabályok nem tiltják a nevelt szarvas agancsának szteroidokkal történő kezelését, azonban az állat-egészségügyi és az állatvédelmi szabályokat sérti. A rendőrség nyomoz.

Bűnszövetségben elkövetett állatkínzás és csalás alapos gyanúja miatt feljelentést tett a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal, miután a Nemzetközi Vadvédelmi Tanács jelentette, hogy Magyarországon zárt térben nevelt, hormoninjekciókkal kezelt kapitális szarvasbikákra rendeztek fizetős bérvadászatot külföldieknek – közölte a Magyar Nemzettel a Vidékfejlesztési Minisztérium.

A magyar vadászati jogszabályok nem tiltják a nevelt szarvas agancsának szteroidokkal történő kezelését, azonban az állat-egészségügyi és az állatvédelmi szabályokat sérti. Az agancs fejlődésének zárt téren történő elősegítésére kizárólag a bevizsgált, engedélyezett, kereskedelmi forgalomban kapható úgynevezett premixek és tápok használhatók fel, etetés formájában. Tehát hormonhatású anyagokkal kezelni a szarvasokat azért, hogy agancsuk mérete nőjön, nem jogszerű.

A bűncselekmény elkövetői tehát legalább két szabályt megszegtek: tiltott szerek felhasználásával növelték szarvasbikáik agancsméretét, illetve, bár zárt tértben nevelték, ezt nem jelezték a külföldi vadászoknak. A hormonkezelt bikák híre bejárta a nemzetközi vadászsajtót

Ajánlott videó

Olvasói sztorik