Közélet

Gránát a Parlamentnél és gránát a vasúton

A Kossuth téren talált robbanószerkezetet elvitték, ám a másik miatt a vasúti forgalmat egy időre le kell állítani.

Az aknavető gránátra szerdán bukkantak Budapesten, a Kossuth Lajos tér északi részén, ahol éppen a tér átalakítását megelőző közmű- és régészeti feltárás előkészítése zajlik – tájékoztatta az MTI-t az Országgyűlés Sajtószolgálata csütörtökön. A robbanószerkezetet már elvitték a helyszínről, egyúttal megkezdőtőtt a terület tűzszerészeti átvizsgálása.

A Kossuth Lajos tér átépítésének előkészületei csaknem két hete tartanak, ennek első lépéseként elkerítették az Országháztól északra, a Jászai Mari tér felé eső részét. A gránátot is ezen a területen találták. A tervek szerint pont azon a részen alakítják majd ki a 400-500 férőhelyes mélygarázst és látogatóközpontot, amelyre korábban a parlament adott felhatalmazást. A Ház döntése értelmében az 1944 előtti állapotok szerint rendezik a területet. Az átalakítások a tervek szerint 2014 májusáig készülnek el.

A másik aknagránát Újszászon, az egyik legforgalmasabb vasúti-közúti csomópontnál került elő felújítási munka közben – mondta el a Szoljon.hu-nak Pásztorné Kovács Ágnes, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. A szakemberek szerint a robbanószerkezet veszélyezteti a környező épületeket, így hét utcát kiürítettek. A közelben lévő kastélyotthon azonban nincs veszélyben.

Arra az időre, míg a honvédség tűzszerészei a gránátot elszállítják, a vasúti forgalmat le kell állítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik