Közélet

Több tízezer gyógyszert próbáltak Szerbiába csempészni

A szállítmányt Horgosnál próbálták átcsempészni a határon.

A Röszke-Horgos átkelőnél állították meg a kocsit, amelyet egy magyar állampolgárságú nő vezetett. Az autós abba a sávba sorolt be, ahol az utasoknak semmilyen bejelentenivalójuk nincs. Ezt a sofőr megerősítette, mondván, nála és két útitársnőjénél csak személyes holmik vannak. A szerb vámosok azonban kiszúrták a szállítmányt. Az autóban csaknem 39 ezer, különböző formájú és színű ömlesztett gyógyszertablettát és körülbelül 300 ampulla anabolikumot és anabolikus szteroidot találtak. Az árura a hátsó ülésén és a vezetőülés alatt bukkantak rá.

A nagy mennyiségű, lefoglalt gyógyszerek fajtáját, minőségét és értékét a szerb vámszervek vizsgálják.

Az anabolikus szteroidok olyan szintetikus úton előállított hormonok, amelyek az emberi testben fokozzák a fehérjeszintézist , vagyis az aminosavak izomszövetbe történő beépülését. Az anabolikus szteroidok tiltólistán vannak, hiszen szedése a vérnyomás megemelkedéséhez, szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezethet, májbetegséget okozhat, agresszív viselkedést válthat ki.

A szerb vámigazgatóság szerdán  közleményben számolt be a két nappal ezelőtti esetről, amelyet a belgrádi média ismertetett. A vámszervek emlékeztetnek rá, hogy a minap a kelebiai határátkelőnél 184 doboz gyógyszert akartak Szerbiába csempészni, amelynek értékét körülbelül 3 ezer euróra becsülték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik