Közélet

Még az ítélkezési szünet előtt bíróság elé áll Hagyó Miklós

A BKV-ügy kapcsán összesen 15 embert vádoltak meg, köztük a volt szocialista főpolgármester-helyettest is.

A Kecskeméti Törvényszék szóvivője szerint kiemelt jelentőségű ügyről van szó, ezért a vonatkozó törvény által megszabott határidők szerint az első tárgyalást július 15-e előtti időpontban meg kell tartani. Sárközy Szabolcs elmondta, az iratok február 21-én érkeztek meg, és a büntető ügyszak szakmai vezetője még azon a napon kijelölte az ügy elbírálására Hadnagy Ibolyát, a Kecskeméti Törvényszék tanácselnök bíráját, aki megkezdte a felkészülést.

A vádirat szerint Hagyó Miklós tanácsadójával Lelovics Ottóval és Horváth Évával, a BKV-hoz tartozó DBR Metro részleg sajtóreferensével 2007 és 2009 között olyan utasításokat adtak a BKV Zrt. vezetőinek, hogy a közlekedési vállalat számára hátrányos döntéseket hozzanak, szerződéseket kössenek. Antal Attila és Balogh Zsolt korábbi vezérigazgatók, Regőczi Miklós kommunikációs igazgató és a többi vádlott a vád szerint annak ellenére teljesítette ezeket az utasításokat, hogy egyértelmű volt számukra, azok nem a BKV és a főváros érdekeit szolgálják.

Az ügyészség állítja, 2007-ben és 2008-ban a vádlottak közt egy összehangoltan működő szervezet épült ki, a tagok az utasításokat ellenkezés nélkül hajtották végre, és azokat tovább is adták saját beosztottjaiknak. A vádirat szerint a 2008 augusztusáig működő bűnszervezet létrehozója és vezetője Hagyó Miklós volt, aki tettével több mint 1,49 milliárd forint kárt okozott a BKV-nak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik