Közélet

Egy grillcsirkés kutatott a honvédségnél

De csak papíron. A nyolcmillió forintos megbízási díj a Nemzetvédelmi Egyetem kancellárjához vándorolt.

Egy, a pesterzsébeti piacon grillcsirkét árusító vállalkozó végzett szociológiai kutatást a honvédségnél a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem számára 2010 februárjában. A tanulmányt azonban valójában nem a közbeszerzési pályázat nyertese, illetve annak alvállalkozója készítette, hanem az egyetem egyik munkatársa.

A ügyészségi szóvivő szerint bizonyítható, hogy a tanulmányra kifizetett nyolcmillió forintot a vállalkozó visszajuttatta az intézmény kancellárjának. Nagy Kálmán ezredest, aki a januárban négy év börtönre ítélt rektor utódja volt, társaival együtt sikkasztással vádolják – hangzott el a Kossuth Rádió Krónika című műsorában.

Balogh Zoltán, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője azt is elmondta, hogy a vádhatóság Budapesti Regionális Osztálya korábban egy fővel szemben jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntette, további öt fővel szemben jelentős értékre, bűnsegédként elkövetett sikkasztás bűntette, valamint egy fővel szemben jelentős értékre elkövetett hanyag kezelés vétsége miatt vádiratot nyújtott be a Fővárosi Törvényszék katonai tanácsához.

A vádlottak között van a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem volt rektora, Szabó János is, aki egy másik ügyben már a jogerős büntetését tölti. Ellene most az egyetem lőterének bérleti szerződése miatt folyik büntetőeljárás.

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem gazdasági átvilágítását 2010 nyarán rendelte el Hende Csaba honvédelmi miniszter. Az átvilágításról készült jelentés szerint az egyetem több mint száz megbízási szerződése kapcsán merülhet fel bűncselekmény gyanúja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik