Közélet

Debrecenben ítélkeznek a fekete sereg felett

Mi jöhet az életfogytiglan után? Hétfőn kezdik tárgyalni a Debreceni Ítélőtáblán Magyar Róbert és társai ügyét.

A „fekete sereg” néven elhíresült bűnbanda mai napig szökésben lévő vezérét első fokon már életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte a Fővárosi Bíróság. Társai összesen száz évet kaptak. Magyar Róbert és társai ellen a vád többek között bűnszervezetben elkövetett emberölés, illetve zsarolás kísérlete, lőfegyverrel visszaélés, zsarolás. Az Ítélőtábla Balla Lajos vezette büntetőtanácsa február 27-étől március 2-áig tűzött ki folytatólagos tárgyalást az ügyben.

Nőket is futtattak

A fekete sereg tagjai prostituáltak futtatásával, illetve védelmi pénzek beszedésével, tartozásbehajtással is foglalkoztak, de nem volt tőlük idegen a fegyveres leszámolás sem. Az ügynek a bandavezérrel együtt 28 vádlottja van. Nem akármilyen társaságról van tehát szó. A Debreceni Ítélőtábla szóvivőjétől, Koszta Jánostól arról érdeklődtünk, milyen biztonsági intézkedéseket tesznek, hogy fenyegető telefon se zavarhassa a munkát. Különösen annak fényében, hogy az utóbbi időben egyre gyakoribbak a robbantással fenyegetőző telefonok, amelyeknek „köszönhetően” órákra leállhat a munka az érintett intézményekben, hivatalokban.

– Elsősorban az igazságügyi szervek együttműködéséről van szó: együttműködünk a rendőrséggel, a büntetés végrehajtás dolgozóival, illetve a tárgyalás biztosítására vonatkozó intézkedéseket is tettünk – sorolta a szóvivő. Részletekbe nem kívánt bocsátkozni Koszta János éppen azért, hogy az a tárgyalás biztonságát ne veszélyeztesse. Annyit elmondott: mindenki szigorúan átvizsgálnak, mielőtt belép az épületbe, tárgyalóterembe, és ez alól nem képeznek kivételt az ítélőtábla munkatársai sem. Tehát reggel, a munkakezdéskor a dolgozók ugyanúgy átsétálnak a fémkereső kapun, ugyanúgy átvizsgálják a csomagjaikat, mint azokét, akik a tárgyalásra szeretnének látogatni.


2008: Magyarék előzetesből házi őrizetbe kerülnek
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Arról, hogy a vádlottak hányan, hogyan és mikor érkeznek Debrecenbe, nem tudott információval szolgálni a szóvivő, hiszen ez a büntetés végrehajtási intézet hatásköre. Ami majdnem biztos: nem valószínű, hogy az elsőrendű vádlott, Magyar Róbert jelen lesz a tárgyaláson. Ő ugyanis bujkál, mindmáig nem sikerült őt kézre keríteni, ellene tavaly decemberben nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. Attól azonban, hogy az elsőrendű vádlott nem lesz jelen a tárgyaláson, még ítéletet lehet hirdetni az ügyében, ez nem hátráltatja az igazságszolgáltatást. Magyarnak korábban volt meghatalmazott ügyvédje, de ha ezúttal nem lesz, vagy visszaadja a megbízást, távollétében jelölnek ki számára védőt.

Szinte mindennapos fenyegetés

Szabolcs-Szatmár-Beregben és Hajdú-Biharban az utóbbi időben már szinte megszokott a bombariadóval való fenyegetés, legutóbb a napokban Nyíregyházán kellett kiüríteni a Törvényszéket, előzőleg pedig egy Hajdú-bihari újságírót figyelmeztetett valaki e-mailben, hogy bomba fog robbanni a debreceni vasútállomáson és a buszpályaudvaron. Egyik helyen sem találtak robbanó szerkezetet.

Csak a Debreceni Ítélőtábla hat bombafenyegetést kapott az elmúlt fél évben. Kérdésünkre, mi van akkor, ha valakinek a jövő héten mégis az jutna eszébe, hogy bombával fenyegetőzzön, a szóvivő úgy reagált: „először is mindenkit óva intenék attól, hogy robbantással fenyegetőzzön, mert a közveszéllyel való fenyegetés nem a diákcsíny kategóriába tartozik. Másodszor: úgy vélem, az előzetesen megtett biztonsági intézkedések, amelyeket életbe léptettünk, gyakorlatilag kizárják azt, hogy bárki bármit is behozhasson az épületbe, bombát helyezzen el benne. Ez az esetleges fenyegetés súlyát is csökkenti” – tette hozzá a szóvivő.


A Debreceni Ítélőtábla aulája – itt kezdődik a per
Fotó: Miskolczi János

A tárgyaláson egyébként nagy sajtóérdeklődésre – mintegy hetven résztvevőre – számítanak, hiszen egy komoly bűnszervezet tagjai ülnek a vádlottak padján. Magyar Róbert nélkül 27 vádlottja van az ügynek. Ezen az ügyön az eljáró tanácson kívül sokan dolgozunk, nagyon komoly háttérmunka folyik, hogy zökkenőmentesen folyjon a tárgyalássorozat. A kollégák velem együtt komoly biztonsági intézkedéseket kötelesek megtartani, jelen esetben 70-75 ember belátó együttműködéséről van szó – mondta végezetül Koszta János.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik