Közélet

A fagy után a melegfront fájt

(3).png ()
(3).png ()

Múlt héten tombolt a hideg, most a hirtelen jött felmelegedés miatt lehet dolguk a mentőknek.

A múlt héten még röpködtek a mínuszok, míg most, néhány nappal később már egészen mást mutatnak a hőmérők. Pénteken a csúcshőmérséklet 11 és 20 fok között alakult. Az éles váltás sokak szervezetét megviselheti.

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője a Hír24-nek elmondta: kétféle kockázati csoporttal kell ilyenkor számolni. Az egyikbe tartoznak azok, akik ha hideg, ha meleg, ha szeles, megérzik, vagyis ők minden fronthatásra érzékenyek. A másik csoportba azok sorolhatók, akiknek a szervezete kifejezetten csak a hideget vagy csak a meleget viseli nehezen. Azoknak, akik szív-és érrendszeri betegségekkel küzdenek, utóbbi különösen nehéz lehet, náluk gyakoribbak a panaszok, ilyen például a magas vérnyomás, a vércukorszint emelkedés, vagy a szapora szívverés.

Az utakon is veszélyekkel járhat a hirtelen jött „tavasz”. A rendőrség évről-évre figyelmeztet: az autósoknak fokozottan figyelniük kell ilyenkor. Fáradékonyság, levertség, ingerlékenység, dekoncentráltság jelentkezhet, a reflexek pedig lelassulnak. Ez a volán mögött ülve pedig könnyen balesethez vezethet.

Csütörtökön, pénteken is többfelé történtek balesetek, bár nyilván nem mindegyik írható a melegfront számlájára. Dunaújvárosban például egy figyelmetlen autós például „fellökött” egy előtte haladó gyalogost. Pénteken, Hódmezővásárhely közelében egy kamion árokba fordult,  vontatmánya pedig keresztben, az úton állt meg.  Senki sem sérült meg, viszont szinte egész nap tartott az útzár. Ugyancsak pénteken, a 32-es főúton, Jásztelek és Jászberény között ütközött össze két kocsi. A karambolban hárman sérültek meg, egyikük súlyos állapotban került kórházba. Zalaegerszegen egy traktorszállító kamion és egy kocsi hajtott egymásnak a 86-os úton, Külsősárd közelében. A balesetben egy ember könnyebben megsérült.

Győrfi Pál a Hír24-nek elmondta: pénteken a melegfront ellenére nem kellett több esethez vonulniuk, mint egy átlagos napon.

Szombaton változékony idővel számolhatunk.  A tél utolsó hétvégéjén főképp a viharos széllel gyűlhet meg a bajunk. A melegfrontra érzékenyek ma már megkönnyebbülhetnek. Fronthatásból azonban nem lesz hiány, a hidegre érzékenyeknek lehet nehezebb napjuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik