Közélet

Geréb Ágnes házi őrizetben marad

Hatvany István
Hatvany István

2012. 02. 22. 13:28

Továbbra is házi őrizetben marad Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász - olvasható a Fővárosi Törvényszék közleményében.

Geréb Ágnest a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen két év letöltendő fogházra ítélte négy otthonszüléses esete miatt. Az egyik ilyen szülésnél a gyermek holtan jött világra, egy másik csecsemő pedig fél évvel később meghalt. A Budapesti II. és III. Kerületi Ügyészség hétfőn újabb ügyekben vádolta meg Geréb Ágnest, mert a tiltás ellenére folytatta szülész-nőgyógyászi tevékenységét. Geréb Ágnes több mint egy éve házi őrizetben van. Ennek meghosszabbítását az ügyészség a bűnismétlés veszélyére hivatkozva indítványozta.

A Geréb-akta

Az otthonszülés legismertebb hazai képviselőjét másfél hete ítélte jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre a Fővárosi Ítélőtábla, emellett tíz évre eltiltotta őt foglalkozásától halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt.

A Társaság a Szabadságjogokért megdöbbenve fogadta a végzést. A szervezet álláspontja szerint a bíróság kettős mércét alkalmaz: eltérően ítéli meg a kórházi és az intézeten kívüli szülést. Míg a kórházi orvosok csak a legritkább esetben kerülnek büntetőbíróság elé, és perük többnyire felmentéssel zárul, a bábák ellen szülési komplikáció esetén rögtön eljárás indul.

Fideszes és KDNP-s képviselők az államfőtől kértek kegyelmet az ismert szakembernek. Megítélésük szerint a szülésznő több száz komplikációmentes eljárásnál működött közre.

Második körben

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés, felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás és kuruzslás – most ezért kell bíróság elé állnia Geréb Ágnesnek. A foglalkozásától eltiltott szülész-nőgyógyász ellen a II. és III. Kerületi Ügyészség emelt vádat.

A vádirat szerint Geréb Ágnes 2007. október 26-tól érvényben lévő tiltása ideje alatt rendszeresen szülész-nőgyógyász, valamint háziorvosi kompetenciába tartozó terhesgondozási tevékenységet végzett, emellett előre tervezetten szervezett meg és vezetett le otthonszüléseket.

Az ügyészség álláspontja szerint a vádlott a foglalkozási szabályok megszegése miatt 2009 szeptemberében, 2010 májusában és 2010 októberében mind a szülő nők, mind pedig a magzatok életét, egészségét közvetlen veszélynek tette ki. Geréb Ágnes a vádemeléskor házi őrizetben volt, az ügyészség indítványozta, hogy hosszabbítsák meg a kényszerintézkedést.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.