Közélet

Lakásokon üzemelnek a bezárt Amsterdam-shopok

Miután a törvények ellehetetlenítették, hogy boltokban árulják az úgynevezett dizájner drogokat, a dílerek újabb frontot nyitottak. Kapualjakban és magánlakásokban fogadják a vásárlókat.

Két egymástól elkülönülő kábítószer-terjesztő csoport működésére derített fényt a miskolci rendőrség a napokban. Tavaly, az országban elsőként – a miskolci rendőrök kezdeményezték a helyi polgármesteri hivatal közelében működő, „emlék-, ajándék-, valamint dísztárgyak kiskereskedelmével” foglalkozó üzlet bezárását. A boltot akkor azért kellett bezárni, mert a kábítószernek nem minősülő, de bódító hatású anyagokat fiataloknak is árulták.

A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy a dílerek újabb frontot nyitottak, vagyis magánlakásokban, illetve lépcsőházakban árulják a szereket. A városban most két egymástól különálló csoportot buktattak le. Elfogtak egy 22 éves, illetve egy 37 éves férfit, akiket többi közt kábítószerrel való visszaéléssel gyanúsítottak meg. A bíróság előzetes letartóztatásba helyezte őket.

A két férfi és ismerőseik a boltok bezárása után sem hagytak fel a kereskedéssel: lakásukban fogadták vásárlóikat, akik között szintén sok fiatal is volt. Az, aki tizennyolc évnél fiatalabb gyereknek kábító hatású anyagot árul vagy ennek élvezetéhez segítséget nyújt bűntettet követ el. A büntetőeljárásban a két férfin kívül több másik gyanúsított ellen is eljárás indult, mert ők is kábítószerrel, illetve biofűvel kereskedtek, azokat fiatalkorúaknak is árulták.

Mint arról a Hír24 néhány napja beszámolt, elkészült az új pszichoaktív anyagok jegyzéke.Az úgynevezett C lista a konkrét tudatmódosító szerek mellett az alapvegyületeket is tartalmazza. A rendelet a tervek szerint március elsején lép majd hatályba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik