Közélet

Vörös por lepte be Kolontárt

A vörösiszapport az elmúlt napokban a szél az utakra hordta, amelyek ettől balesetveszélyessé váltak.

A rendkívül erős szél az ajkai timföldgyár területéről származó vörös porral lepte be Kolontár belterületét és a településhez tartozó Lőrintepusztát – tájékoztatta a település független polgármestere pénteken az MTI-t. Tili Károly elmondta: a problémát jelezték a zöldhatóságnak és a katasztrófavédelemnek is.

A vörösiszapport a szél az utakra hordta az elmúlt napokban, amelyek ettől balesetveszélyessé váltak. A környék emiatt pont úgy festett, mint a katasztrófa napján. A harminclakosú Lőrintepusztáról a gyerekeket nem is merték iskolába engedni a szüleik – közölte a településvezető, hozzátéve, hogy a kolontári Kossuth utcában és Arany János utcában azóta is piroslik a hó teteje a portól.

A polgármester szerint mindenképpen megoldást kell találni a problémára, mert a kiporzás a szél miatt időről időre megismétlődik.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. az MTI-érdeklődésére pénteken közölte: az iszapkatasztrófa után lezajlott technológiaváltás és hatósági előírások miatt nem lehet víz a tározókban. A timföldgyártás mellékterméke azóta a száraz vörösiszap, amelyet teherautóval szállítanak a kijelölt lerakókba. Korábban, évtizedekig hatósági előírás alapján – éppen a kiporzás megakadályozása érdekében – meghatározott mennyiségű vízzel fedték le az iszapot – jegyezték meg. Közleményükben azt írják, a jelenlegi előírás szerint földdel borítják be a tározóban elhelyezett anyagot, a porzás ellen pedig növényzet telepítésével védekeznek.

A MAL Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa tíz ember életét követelte, több mint kétszázan megsérültek, emellett több száz ház vált lakhatatlanná. Az ügyben folyó büntetőper vádirata szerint nyolc ember halála köthető össze kötvetlenül a történtekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik