Közélet

Noszlopi kutyatámadás: az apa úgy érzi, ártatlan

A kisfiút nagybátyja házában támadta meg több kutya. A gyerek halálát traumás sokk okozta.

A történtekért a kisfiú apjának és az apa öccsének kell felelnie, a vád gondatlanságból elkövetett emberölés. Németh Sándor ügyész az elsőfokú tárgyalás első napján elmondta, az elvált, Devecserben élő erdész apa kéthetente vitte magával láthatásra a kisfiút. Tavaly május 18-án, vasárnap délután látogatóba mentek a gyerek nagybátyjához. A ház ekkor felújítás alatt állt. Apa és fia a felső szintre ment számítógépezni.

A kisfiú délután 6 óra körül közölte, kimegy a mosdóba, majd lement az alsó szintre, ahol több felnőtt, köztük a nagybátyja és annak élettársa is tartózkodott. Mivel a mellékhelyiséget a felújítás miatt a gyerek nem tudta használni, kiment az udvarra, ahol a három kutya szabadon volt – közölte az ügyész. Hozzátette: a kisfiú édesapja tíz perc elteltével kezdte keresni a gyereket, megkérdezte az alsó szinten lévőket, merre lehet, majd az udvarra lépve látta, hogy a kisfiú a földön fekszik,  mellette pedig egy kutya ül. A helyszínre mentőt hívtak, de már nem tudták megmenteni az életét.

Az ügyész ismertette az orvosszakértői véleményt is. Eszerint a kisfiú közvetlen halálához traumás sokk vezetett, amelyet a legalább két kutyától származó, a nyakát és fejét ért harapások okoztak. Németh Sándor álláspontja szerin a testvérpár nem tett eleget gondozási, felügyeleti kötelességüknek.

A törvényszék előtt az apa ártatlannak vallotta magát. Azt hangoztatta, hogy bár az egyik kutyát, az ónémet juhászt mogorva természetűnek tartotta, nem gondolta, hogy az veszélyes lehet a gyerekre, főleg, hogy fia gyakorta játszott vele csakúgy, mint a másik két ebbel. Testvére szerint viszont az említett kutya barátságos, békés jószág volt, senkit nem bántott, idegen gyerekek is játszottak vele. A bíró az ellentmondás miatt szembesítette a fivéreket, de ez nem hozott eredményt.

A törvényszék szerdán orvos szakértőt is meghallgatott, aki megerősítette az ügyész által ismertetett szakvéleményét. A per tanúk meghallgatásával folytatódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik