Közélet

Gyanúsított lett a volt honvédelmi miniszter

Az ügyészség Juhász Ferencet jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsította meg.

A Központi Nyomozó Főügyészség gyanúsítottként kihallgatta csütörtökön Juhász Ferenc országgyűlési képviselőt, volt honvédelmi minisztert jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt. A főügyészség közölte: Juhász Ferenc tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el. A gyanúsítás ellen panasszal élt, és nem tett vallomást.

A kihallgatás a minisztériumi luxuslakásokkal van összefüggésben, a gyanú szerint ugyanis a honvédelmi tárca annak idején egy 65,2 millió forint értékű ingatlant 22,2 millióért értékesített az államtitkárnak.

Mint arról korábban a Hír24 beszámolt, Budai Gyula azért jelentette fel Juhászt Ferencet, mert szerinte a képviselő még honvédelmi miniszterként hűtlen kezelést és hivatali visszaélést követhetett el. Hozzájárult ugyanis ahhoz, hogy valódi értékük töredékéért szolgálati luxuslakásokat adjanak át a minisztériumi felsővezetőknek és tábornokoknak.

A parlament karácsony előtt két nappal megszavazta a volt honvédelmi miniszter mentelmi jogának felfüggesztését, ezzel megnyílt az út a nyomozók előtt.

Tavaly februárban az Országgyűlés szakbizottságának ülésére érkezve a szocialista politikus azt mondta, a Honvédelmi Minisztériumban az irányítása alatt minden szabályt betartottak. A volt miniszter azt azonban elismerte, az ő engedélye kellett például Fapál László egykori államtitkár 150 négyzetméteres lakasának megvásárlásához. Fapál neve először akkor bukkant fel, amikor O. János dandártábornok az ügyészségen azt állította, egyik alkalommal ő is jelen volt,amikor az államtitkár whiskysdobozba csomagolva vitte át a pénzt felettesének, Juhász Ferencnek. A volt miniszter ezt határozottan visszautasította.

A gyanú szerint 2005 februárjában Fapál László a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkáraként a lakásellátás iránti igényét nem a vonatkozó kormányrendelet alapján, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszternek jelentette be, hanem – hivatásos katonai szolgálati viszonyára hivatkozva – közvetlenül Juhász Ferenc akkori miniszternek, a munkáltatójának.
Ez alapján a főügyészség szerint Juhász Ferenc – vagyonkezelőként megszegve a HM rendelkezése alatt lévő lakások bérletéről és elidegenítéséről szóló jogszabályi rendelkezéseket – olyan egyedi döntést hozott, melyben határozatlan idejűként állapította meg a lakásjuttatás időtartamát.

A döntés alapján 2005 májusában a Honvédelmi Minisztérium a több mint 65 millió forintot érő, újonnan beszerzett zuglói bérlakást adta Fapálnak. Az államtitkár 2006 májusában kérte a lakás “részére történő elidegenítését”. Juhász egy vagyonkezelési szabályt megszegve elismerte az államtitkár vételi jogosultságát, majd júniusban a hivatásos katonákat megillető mérsékelt vételáron, 22,2 millió forintért értékesítették is az államtitkárnak.

A főügyészség szerint a közigazgatási államtitkár igénybejelentései és Juhász Ferenc egyedi döntései azt célozták, hogy Fapál László államtitkári tisztségét és jogállását az ügyintézés során szándékosan figyelmen kívül hagyva tulajdonosa legyen az eredetileg állami tulajdonú ingatlannak, így a minisztériumot több mint 43 millió forintos kár érte. Fapál Lászlót a főügyészség február 7-én, kedden hallgatta ki gyanúsítottként jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés elkövetése miatt mint felbujtót. A gyanúsítás ellen panasszal élt, véleménye szerint nem követett el bűncselekményt. Vallomást ő sem kívánt tenni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik