Közélet

UD Zrt.-ügy – Felmentést kértek a megvádolt politikusok védői

Felmentést kértek az UD Zrt. ügyben megvádolt korábbi kormányoldali, illetve MDF-es politikusok védői a perbeszédekben szerdán a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Az eljárás alatt valamennyi vádlott következetesen tagadta bűnösségét.

Az ügyészség személyes adattal való visszaéléssel vádolja Szilvásy Györgyöt a Gyurcsány-kormány egykori titokminiszterét és Tóth Károlyt a parlament nemzetbiztonsági bizottságának korábbi szocialista alelnökét, valamint Dávid Ibolyát az MDF volt elnökét és párttársát Herényi Károlyt, mert a vádhatóság szerint lehallgatott telefonbeszélgetéseket hoztak nyilvánosságra 2008 szeptemberében.

A vád szerint 2008 szeptemberében Szilvásy György és Tóth Károly oly módon követte el a személyes adattal visszaélést, hogy a bizottság tagjainak kiosztották a Kövér László és Demeter Ervin akkori ellenzéki, fideszes országgyűlési képviselők, egykori titokminiszterek és az UD Zrt. egyik akkori vezetője, Horváth József közötti lehallgatott telefonbeszélgetés anyagát.

Az ügyészség azt rója Dávid Ibolya és Herényi Károly terhére, hogy ismeretlen helyről származó, titokban rögzített telefonbeszélgetések hangfelvételeinek nyilvánosságra hozásával visszalépésre kényszerítette az MDF 2008 szeptemberi tisztújításán elnökjelöltként indulni kívánó Almássy Kornélt. A négy politikus ellen személyes adattal visszaélés miatt emelt vádat Dávid Ibolya esetében a kényszerítés bűncselekménye egészíti ki.

Perbeszédében az előző, keddi tárgyaláson az ügyész felfüggesztett szabadságvesztést indítványozott Szilvásynak és Tóthnak, pénzbüntetést Dávidnak és Herényinek, ugyanakkor a védők a keddi és a szerdai tárgyaláson bűncselekmény hiányában felmentést kértek.

A védelem jobbára azzal érvelt, hogy ebben az ügyben a valódi sértettek a vádlottak padjára kerültek, az állítólagos sértetteknek, feljelentőknek pedig azóta is jól megy. Az MDF-fel kapcsolatos vádbeli cselekmények éppen azt jelzik, hogy egyesek durván be kívántak avatkozni a párt életébe és át kívánták venni a hatalmat. A konkrét vádat illetően többen is felhívták a figyelmet arra, hogy a telefonlehallgatások eredményeként a vádlottak birtokába került személyes adatokat sem ők hozták nyilvánosságra először, hanem más politikai oldalhoz tartozók.

Dávid Ibolya védője, Zamecsnik Péter ügyvéd a szerdai tárgyaláson kiemelte, hogy az eljárás adatai az MDF életébe való beavatkozásról tanúskodnak. Felidézte, hogy a vádbeli lehallgatott telefonbeszélgetéseken az UD Zrt. két vezetője beszélt Csányi Sándorral, az OTP vezetőjével, illetve Tombor Andrással, Almássy ismerősével az MDF-ről, illetve Almássy és Dávid Ibolya jövőjéről.

Dávid Ibolya védője szerint Almássy korántsem azért mondott le elnökjelölti ambícióiról, mert a pártelnök kilátásba helyezte a lehallgatott telefonbeszélgetések nyilvánosságra hozását, Almássy visszavonulásáról sokkal inkább azok dönthettek, akik őt marionettfiguraként mozgatták.

Zamecsnik Péter a vádbeli események kapcsán több strasbourgi döntésre is hivatkozott, melyek szerinte a jelentős közérdeklődésre számot tartó ügyekben egyes dokumentumok nyilvánosságra hozatalát elfogadhatónak tartják.

A szerdai tárgyaláson Tóth Károly azt emelte ki, hogy nem követett el bűncselekményt, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának alelnökeként mindig a korábbi gyakorlatnak megfelelően járt el, azt pedig rendkívül veszélyes precedensnek ítéli, ha az ügyészség parlamenti tisztségviselők tevékenységének megítélésében, a házszabályszerűség kérdésében is illetékesnek tartaná magát.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság várhatóan áprilisban hirdeti ki az ügyelsőfokú ítéletét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik