Közélet

Ítéletidő: Nagyüzemben folyik a mentés

A mentők 24 óra alatt ötven embert szállítottak kórházba kihűlés, fagyás tüneteivel. A rendőrök az elmúlt napokban több embert is megmentettek.

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint egy nap alatt országszerte csaknem 2800 riasztásuk volt. A kihűléses esetek mellett tíz helyszínre szén-monoxid-mérgezés miatt kellett vonulniuk. Két ember olyan súlyos mérgezést szenvedett, hogy életüket már nem tudták megmenteni. Az egyik áldozat egy mindössze 18 éves szombathelyi lány. Kedden a Csongrád megyei Bordányban is rosszul lett egy asszony. Az ő életét már nem tudták megmenteni. Lánya kórházba került. A hétvégén a Békés megyei Dévaványán, illetve Szabolcsban, Napkoron riasztották ugyanezért a mentőket.

A mentők továbbra is teljes készültségben vannak, országszerte 743 mentőegység személyzete, csaknem 1700 mentődolgozó vesz részt az ellátásban, munkájukat 60 terepjáró mentőgépkocsi és mentőhelikopterek segíti – nyilatkozta Győrfi Pál az MTI-nek.A szóvivő a Hír24-et még a dermesztő hideg érkezése előtt arról tájékoztatta, ha hirtelen válnak csúszóssá az utak, akkor lényegesen – akár harminc-ötven százalékkal – több közlekedéssel kapcsolatos bejelentéssel kell számolniuk. Ilyenkor rendszerint több száz embert látnak el néhány óra leforgása alatt. Győrfi Pál szerint emellett lényegesen többen kerültnek kórházba szén-monoxid-mérgezés gyanújával is, mivel – korszerű fűtési eszközök híján – sokan barkácsolt fűtési megoldásokhoz nyúlnak. Ez pedig szintén tragédiához vezethet.

Az ítéletidő miatt a rendőröknek is akad dolguk bővel, többeket az egyenruhások mentettek meg a fagyhaláltól. Volt, aki segítséget hívott, miután eltévedt a hófúvásban eltévedt, de akadt, akire már magatehetetlen állapotban bukkantak rá.

Nagykanizsán egy járókelő figyelt fel egy hóban fekvő emberre, és azonnal értesítette a rendőrséget. A helyszínre járőrök mentek, végül az egyenruhások hívtak mentőt az erősen ittas férfihoz, akit végül még időben kórházba szállítottak. Zalakaros főutcáján is hasonló eset történt. A rendőrök – tekintettel a zord időjárásra – felajánlották a segítségüket, amelyet a hajléktalan férfi örömmel elfogadott. A didergő embert az egyenruhások a nagykanizsai hajléktalanszállóra vittek.

Életeket mentettek meg a vásárhelyi rendőrök is. Egy nap alatt négy olyan embernek segítettek, akinek élete közvetlen veszélyben volt a szélsőségesen hideg időjárás miatt.

Kedd hajnalban egy férfi gyalog indult el dolgozni Hódmezővásárhely határában lévő tanyájáról, de az erős hófúvás és a sötét miatt eltévedt. Több árokba is belecsúszott, így néhány perc alatt átfázott. Végül édesanyját hívta mobiltelefonjáról, aki értesítette a rendőrséget. A helyszínre érkező járőrök is beszéltek a bajba jutott emberrel, majd a keresésére indultak. A férfi pontosan nem tudta megmondani, hogy merre van, hiszen mindenhol csak a havat látta, így végül – habár a rendőrök is ismerték a környéket – csak hosszabb, csaknem másfél órás keresés után találtak rá. Ekkor már reszketett a hidegtől és a kimerültségtől. A férfit azonnal a rendőrautóba ültették és kórházba szállították.

Kedden, az esti órákban az autóbusz-állomáson is találtak egy középkorú férfit az egyenruhások, aki a hóban feküdt erősen ittas állapotban. Nem örült a rendőri segítségnek, mondván, így akart öngyilkos lenni. A rendőrök ezt nem hagyták neki, ezért mentővel a makói pszichiátriára szállíttatták. A férfi ekkor még megemlítette a járőröknek, hogy felesége otthon van egyedül egy tanyán, ahol nincs fűtés és áram sem. Azt azonban nem volt hajlandó elárulni, hogy hol laknak, így a tanyát a rendőröknek maguknak kellett megtalálniuk. Végül eljutottak a fagyoskodó asszonyhoz és gondoskodtak ideiglenes elhelyezéséről.

Néhány órával később már a földhivatal riasztója jelzett. A rendőrök ellenőrizték az épületet, ekkor vettek észre egy udvaron ácsorgó embert. A hajléktalan férfi az egyenruhésoknak azt mondta, nincs hová mennie, ezért akart ott aludni. A járőrök őt is meleg helyre vitték.

Nógrádban újabb két hajléktalan kért segítséget, egyenesen a pásztói kapitányságra mentek. Mint mondták, nem tudják hol tölteni a napjaikat a hideg időben. Az egyenruhások beengedték őket az épületbe és megkezdték az intézkedéseket az elhelyezésükről.

Az elmúlt 24 órában Borsodban is számos problémát okozhatott volna a zord időjárás. Egy 77 éves szikszói nyugdíjas férfi például azzal telefonált az Encsi Rendőrkapitányság ügyeletére, hogy tűzifája van, de betegsége okán nem tudja felhasogatni, és fél, hogy az éjszaka megfagy. Az egyenruhások értesítették az önkormányzatot. Végül a hivatal megbízottjai segítettek az idős embernek.

Miskolcon, kedden a hajnali órákban egy 76 éves idő asszony ment el otthonról, hálóingben. A járőrök szerencsére hamar rátaláltak a zavart nénire, így kórházba tudták őt szállítani, mielőtt még tragédia történhetett volna. Ugyancsak Miskolcon, kedden délután fűtetlen otthonából szállítottak kórházba a járőrök egy rokkantnyugdíjas férfit, akit ennek köszönhetően sikerült ellátni és megóvni őt a kihűléstől. Akárcsak egy 56 éves hajléktalant, akit szintén rendőrök szállítottak Aszalóról a miskolci hajléktalan szállóra.

Az éjszakai órákban egy férfi menetelt Nyékládháza belterületén a 3-as számú főúton. Kiderült, a 46 éves vattai férfi hazafelé tartott, amihez még jó pár kilométert kellett volna megtennie a fagyban. Az éjféli gyalogost a rendőrök hazavitték, nehogy valami baj történjen.

Bács-Kiskun megyében is kis híján áldozatokat szedett a hideg, a rendőrök kedd hajnalban nyolc koszovói férfit fogtak el. Ekkor már két napja nem ettek és nagyon fáznak. A legfiatalabb határsértő még csak 19 éves. Az öltözetük sem volt alkalmas arra, hogy megvédje őket a kihűléstől. Ha nem kapják el őket, minden bizonnyal megfagytak volna a hidegben. Mindannyian a Hercegszántói Határrendészeti Kirendeltségre kerültek.

A kemény télnek egyébként egyébként már több mint 400 halálos áldozata van Európában, a hideg kedden főleg a kontinens keleti felén szedett áldozatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik