Közélet

Tiszarádot is elvágta a hó a külvilágtól – hét elzárt település

A faluba vezető utat a nagy szélben nem lehet letakarítani. A rendőrök terepjáróval vittek kenyeret.

Hétfőn újabb hóesés már nem volt ugyan Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, de a nyílt területeken kialakult hófúvások több helyen gondot okoznak a közlekedésben. A legnagyobb probléma kedd reggel Tiszarádnál volt, a településre vezető út teljesen járhatatlanná vált.

A faluba nem tudtak eljutni a buszok, az ott dolgozó boltosok, így nem nyitottak ki az élelmiszerüzletek sem. A kemecsei rendőrök a helyiekkel és a polgárőrökkel közösen hólapátokkal igyekeznek megtisztítani az utat. A rendőrök terepjáróval vittek be kenyeret a településen élőknek. Az emberek folyamatosan lapátolják a havat, de az erős szél újra és újra visszahordja az úttestre.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében jelenleg hat elzárt település van: Tiszatarján, Tiszakeszi, Dámóc, Őrhegy, Lácacséke és Zemplénagárd. Rinyu Zsuzsanna, megyei katasztrófavédelmi szóvivő a Hír24-nek elmondta: a negyed 11-es jelentés szerint a Tiszatarjáni utat sikerült letakarítani, ugyanakkor a Kiskinizs felé vezető út járhatatlanná vált. A helyzet szinte óráról órára változik, az utakat folyamatosan takarítják. Ellátási gondok eddig még nem adódtak, a katasztrófavédelemtől ilyen típusú segítséget nem kértek. A megyében egyébként jelen pillanatban tíz út járhatatlan – tette hozzá.

Fejér megyében az alsóbbrendű utak zöme nehezen járható. Iszkaszentgyörgyön egy traktoros takarítja ugyan a településre bevezető 8202-es utat, ennek ellenére mindössze egy nyomsávon járható az út, a szél állandóan visszafújja a havat. A megye déli részén a 6209-es út Sárkeresztúr-Sárosd közötti szakaszát lezárta a rendőrség. Az utat befújta a hó, nem járható.

Kisiszkán egy négytagú család autója akadt el a hóban, amikor iskolába és dolgozni indultak volna. A rendőrök találtak rájuk, előbb ők próbáltak meg segíteni, később azonban a tűzoltók segítségét kérték. Végül egy traktoros szabadította ki a járművet a hó fogságából.

Az autópálya mérnökségektől kapott információ szerint a munkagépek folyamatosan takarítják az utakat. A rendőrség azt kéri, senki ne próbálja megelőzni a konvojban haladó munkagépeket, és ne hajtsanak a konvoj tagjai közé.

Szerdától hófúvás már nem várható az országban. Az időjárást egyre inkább a Kelet-európai-síkság fölött elhelyezkedő anticiklon alakítja, illetve csütörtökön egy magassági hidegörvény helyeződik térségünk fölé. Számottevő havazás a hét közepétől nem valószínű, de az említett hidegcsepp hatására csütörtökön elszórtan, pénteken délen és nyugaton helyenként még kisebb havazás, hózápor kialakulhat, a hóréteg vastagsága azonban számottevően nem változik.

Folyatódik a hideg idő. A hideg levegő, a vastag hótakaró és a gyenge légmozgás miatt a kevésbé felhős területeken nagyon erős éjszakai lehűlésre kell számítani, több helyen is -20 fok alá a csökken a hőmérséklet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik